Скоко најавио поскупљење струје: РиТЕ Гацко наставља да ради по плану!

  • Термоелектрана Гацко неће престати са радом, рекао је данас у Требињу Максим Скоко, извршни директор за техничке послове Електропривреде РС , одговарајаћи на медијске натписе да би ово предузеће могло угасити производњу.

skoko
Руднику и термоелектрани Гацко пријети обустављање производње и блокада пословања због немогућности измиривања дугова који премашују 108 милиона КМ, упозорава Управа РИТЕ Гацка у интерном акту који је објавио пословни портал Капитал а кога потписује предсједник Надзорног одбора РиТЕ Гацко Бранко Грк. Скоко је данас демантовао ове гласне. О престанку рада предузећа нема ни ријечи.
“Ми смо као управа прије пар дана донијели електроенергетски биланс за наредне три године и у све три је Термоелектрана Гацко виђена да ради у пуном капацитету. Наредну годину је планирано да се произведе 1.600 GWh електричне енергије” , каже Скоко. Он додаје да је Термоелектрана успјела да превазиђе проблем са откривком и угљем и тренутно је на 92 одсто очекиване производње.
Извршни директор за техничке послове Електропривреде РС признао је да је Електропривреда од почетка 2015. године у три случаја куповала електричну енергију – за потребе домаћинстава у рубним подручјима у сусједству других електроенергетских система, по налогу независног оператора система и због испада једне од двије термоелектране из погона.
“Неплански испад једне термоелектране представља 30 посто енергије мање у систему РС, тако да би испоштовали уговоре о снабдијевању у обавези смо да у том моменту извршимо набавку електричне енергије и омогућимо снабдијевање сваког потрошача у РС у сваком моменту”, каже Скоко.
И једна и друга термоелектрана су старе 30 година и није реално очекивати да се то не дешава, објашњава.
Електрична енергија се купује под транспарентним околностима, једини критеријум је најнижа цијена, ради се о хаваријској енергији која је на тржишту увијек скупља од остале енергије. Највеће количине се купују из из Електропривреде Србије и „Интеренерга”.
Оно што је купљено ове године једнако је једнодневној производњи Електропривреде Републике Српске. Скоко је поновио да је постојећа цијена струје недовољна за инвестициона улагања тако да навјероватније слиједи нови захтјев за повећање цијена.

Извор: Херцег ТВ / Марија Манојловић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар