РиТе Гацко: Предузеће стабилно, дугујемо 40 милиона КМ!

  • Руководство Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ Гацко позвало је данас Владу Републике Српске, ресорног министра и „Електропривреду“ да се укључе у рјешавање проблема у овом привредном субјекту.

Srn2015-9-25_1541410_0

Менаџмент РиТе Гацко је на данашњој конференцији за новинаре навео да је један од главних узрока проблема ниска производна цијена електричне енргије у овом предузећу од 6,93 фенинга која је најнижа у региону и оцијенио да су они савјесно и одговорно радили свој посао, а уколико неко мисли другачије да немају ништа против да буду и смијењени.

Представници управе РиТЕ навели су да је предузеће стабилно, упркос дугу који износи 40 милиона КМ, и да је остварена производња од почетка године преко 90 одсто, те да се очекује да годишњи план производње буде испуњен.

Генерални директор РиТЕ Гацко Миленко Милидраг каже да је тренутно ово предузеће најстабилније у посљедње двије године, да су се превазишли неке проблеме из претходног периода, те да се редовно измирују плате, порези и друге обавезе.

Он је истакао да је с новом откривком повећана и снага и калоријска вриједност угља, те да је за девет мјесеци ове године производња угља била на нивоу од 104 одсто, а откривка 101 одсто.

Милидраг је демантовао информације које су се појавиле у појединим медијима да би могло доћи до гашења производње у РиТЕ Гацко, поновивши да је производња стабилна, да су остварене и знатне уштеде и то за ремонт око милион марака, за набавку уља око 500.000 КМ и нафте око милион км.

„Проблем који има РиТЕ Гацко је дугорочан и мислим да би са регулисањем цијене електричне енергије ово предузеће било у плусу“, рекао је Милидраг.

Финансијски директор РиТЕ Гацко Драган Драшковић каже да је извјештај Надзорног одбора о дуговању погрешно интерпретиран у јавности, напомињући да није ријеч о дугу од око 100 милиона КМ, већ 40 милиона.

Он сматра да би се проблемом у РиТЕ Гацко требало „мало више да позабаве политичари“. Према његовом мишљењу, проблеми су рјешиви уколико се у њихово превазилажење укључе све релевантне институције и установе у Републици Српској.

„Морамо да направимо причу са нормалним трошковима, довољном откривком угља, погонском спремношћу, производњом, регулисањем цијене електричне енергије коју производи ово предузеће, као и међуљудским односима унутар ЕРС-а и гаратујем да ће Гацко бити веома профитабилно“, мишљења је Драшковић.

Од Драшковићевих тврдњи изнесених на конференцији за новинаре оградио се директор Милидраг, наводећи да оне представљају „Драшковић лични став и да се Управа ове компаније ограђује“.

Извршни дирекор за послове производње угља и развоја РиТЕ Гацко Срђан Миловић рекао је да менаџмент спровео акциони план што је проузроковало да тренутно Рудник на залихама има око 3.100.000 тона откривеног угља, што није забиљежено у посљедњих 15 година.

„Овај план који је донио актуелни менаџмент је уродио плодом и данас имамо потпуно релаксирану ситуацију у смислу производње. Оно што је смањивало производњу електричне енергије јесте лош квалитет горива, односно угља“, додаје Миловић и истиче да је акционим планом и отварањем новог дијела будућег површинског копа ријешен проблем квалитета горива.

Миловић истиче да ће, према зацртаним плановима, на прољеће 2016. године имати урађен главни рударски пројекат за нови површински коп „Гацко“, истичући да се већ дијелом ушло у експлоатацију на том подручју, али да ће имати и пројектну документацију постројења за оплемењивање угља чиме ће бити ријешен проблем квалитета угља, односно производње електричне енергије.

Он је нагласио да проблеми које има РиТЕ Гацко имају и друга предузећа, али да су ријетке сиитуације да се о њима јавно прича и да се на транспарентан начин јавност и акционари упознају са стварним стањем.

Миловић истиче да се о „дубиоза у овом гиганту први пут почело говорити када је актуелна управа, прије двије године, дошла на чело РиТЕ Гацко и објавила акциони план“.

„Дали смо своје стручно мишљење о ситуацији, као и приједлог својих стручних рјешења како убудуће треба да се послује у овом предузећу. Евидентан је био заостатак откривке, као и да откривеног угља у залихама није било. Сада смо тај проблема ријешили“, истакао је Миловић, наводећи да одговарају за оно што раде.

„Сву документацију о пословању сам лично доставио МУП-у Републике Српске и волио бих да се што прије те чињенице утврде“, каже Миловић, додавши да то, ипак, није приоритет већ да се одржи производња и обезбиједи несметан рад предузећа.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар