ТАЈНИ ДОПИС ОТКРИВА: РИТЕ Гацко гаси производњу!!!

  • Портал КАПИТАЛ  је у посједу тајног дописа у којем Управа РИТЕ Гацко алармантно упозорава ће обуставити производњу више од четвртине укупне електричне енергије у Српској

rite-ugljevik

Руднику и термоелектрани Гацко пријети обустављање производње и блокада пословања због немогућности измиривања дугова који премашују 108 милиона КМ, упозорава Управа РИТЕ Гацка у интерном акту који је у посједу пословног портала КАПИТАЛ.ба.

„Оствареним полугодишњим губитком од 16.624.175 КМ угрожена је ликвидност Друштва и неопходно је хитно предузети значајне мјере да би се одржало пословање. Друштво неће моћи остварити неопходне инвестиције, јер неће моћи да се задужи код банака, што ће угрозити и његов опстанак, а тиме и више од четвртине укупне производње електричне енергије у Републици Српској“, наводи се у алармантном допису који потписује предсједник Надзорног одбора РИТЕ Гацко Бранко Грк.

Он наводи да је у првом полугодишту ове године планирана производња од 725 ГWх, а остварено је знатно мање, 658 ГWх.

Подсјећа да је у финансијским извјештајима РИТЕ Гацко у првом полугодишту остварило губитак од 16,6 милиона КМ, а да је укупан дуг са дугорочним резервисањима достигао износ од 108,3 милиона КМ и чак 20% од укупне имовине термоелектране.

„РИТЕ Гацко је на крају првог полугодишта само МХ „Електропривреди Републике Српске“ дуговало 33.489.000 КМ, који неће моћи враћати, нити ће се Друштво моћи екстерно задужити за финансирање неопходних инвестиција“, упозоравају из РИТЕ Гацка.

dugovi-rite-gacko

„Запошљавали смо по наредби“

Грк у допису потврђује бројне критике јавност да се у Електропривреди Републике Српске запошљавало неосновано и по политичкој линији.

„Наведени дуг Друштво не може сервисирати, а увећању губитка допринијело је и наложено и остварено повећање броја запослених“, наводи се у допису.

Циљ овог интерног акта је да упозна Матично предузеће „Електропривреду РС“ на немогућност даљег пословања, након што је Регулаторна комисија за енергетику повукла своју одлуку о поскупљењу електричне енергије.

„Циљ овог текста је да се акционари обавијесте о тешком стању у Друштву, у сврху да од свих надлежних буду што прије предузете све неопходне мјере да се очува производња електричне енергије у већ 33 године старим капацитетима електране, те да се одржи ликвидност, пређе на коришћење новог површинског копа, изврше потребне инвестиције и стабилизује и постигне успјешно пословање Друштва, што је значајно за Републику Српску“, пише Грк.

Он истиче да је приликом израде Плана пословања за 2015.годину, закључено је да није могуће позитивно пословање па чак да је могућа и потпуна блокада пословања ако не дође до поскупљења струје.

Грк истиче да је јасно закључено у плану пословања за 2015. годину да ће РИТЕ Гацко са текућом цијеном кWх доћи у изузетно тешку финансијску ситуацију чак можда и безизлазну без повећања садашње цијене од 0,0693 КМ/ кWх.

Он као потврду закључка пореди производне цијене других термоелектрана у БиХ: ТЕ Какањ 0,104 КМ/кWх, ТЕ Тузла 0,0808 КМ/кWх и Рудник и ТЕ Угљевик 0,0771 КМ/кWх.

Rite-Gacko-dopis1

Губици због откривке а не ремонта

У РИТЕ Гацку тајно демантују званична образложења да су губици у производњи настали због редовних годишњих ремонта и у овом интерном акту откривају да је стварни разлог то што су „проблеми кумулирали на Руднику због великог заостатка у експлоатације откривке (преко 12 милиона м3чм), као и одсуством активности на отварању новог површинског копа (измјештање водотокова из простора будућег површинског копа, експропријација, геолошка истраживања, израда Главног рударског пројекта, набавка нове и замјенске механизације)“.

Због овог је постојала опасности да се термоелектрана угаси због недостатка угља, али је примјеном посебног Акционог плана та пријетња у задњи час отклоњена.

Рјешење: Одгода дуга и скупља струја

Управа је предложила да се са Матичним предузећем договори одгода плаћања 33 милиона КМ дуга на најмање три године. Предложили су да се затражи од Владе Републике Српске и Матичног предузећа, да Регулаторна комисија за енергетику РС што прије понови тарифни поступак и одреди реалну цијену електричне енергије.

Траже да се од стручњака Матичног предузећа и РИТЕ Гацка формира радна група, која ће темељно сагледати садашњу тешку ситуацију термоелектране и процијенити реалан вијек даљег пословања, утврдити реалне и изводљиве изворе финансирања, односно да се уради Акциони план финансијске консолидације.

Извор: Капитал.ба / Синиша Вукелић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар