НИЈЕ ЛАКО ДИСАТИ: ТЕ Гацко ради(ла) без филтера

  • У Гацку се ових дана дише теже него обично. Дозвољена емисија прашине која је продукт сагоријевања угља у котлу по међународним стандардима и директиви ЕУ је 100 милиграма по нормалном метру кубном, за ТЕ Гацко, док је за друге термоелектране у региону од 20 до 50 милиграма по нормалном метру кубном, ових дана она вртоглаво расте и достиже максималне износе.

termoelektrana

Да не би дошло до гашења Термолелектране последњих неколико дана искључују се филтери а комплетан пепео као продукт сагоријевања у котлу излази на димњак.
Наиме у последњих петнаестак до двадесет дана дошло је до отежаног транспорта пепела на дијелу транспортне трасе од отпремне станице пепела до Силоса гдје се пепео одлаже. Проблем транспорта пепела је наступио на дионици транспортне трасе до Силоса гдје се пепео транспортује пнеуматски са три цјевовода. Према нашим информацијама цјевоводи се зачепљају на комплетној траси и радници на овом систему покушавају да одштопају цјевоводе и успоставе нормалан транспорт до силоса. Приликом одштопавања цјевоводи се растављају на више мјеста а пепео празни по кругу Термоелектране.

Како сазнаје Херцег РТВ до проблема је дошло због повећане специфичне тежине пепела и крупнијих честица. Услед лоше калоричне вриједности угља са садашњег копа који се не мијеша са квалитетнијим јер га нема, приликом сагоријевања остаје доста пепела који је неповољан за пнеуматски транспорт.
На систему отпреме пепела 2011-12 је уграђена нова опрема за пнеуматски транспорт пепела и он је функционисао без проблема без обзира на количину пепела, специфичну тежину и гранулометријски састав. Капацитет новог постројења је 100 тона по сату рада, а незванично сазнајемо да тренутно стање није ни близу пројектованог. Што се тиче цијевног транспорта од отпремне станице пепела до Силоса кориштена технологија је међу савременијим у свијету.
Како и зашто је настао проблем нијесмо успјели добити одговор од надлежних из овог предузећа. Одговор на питање колико је угрожено њихово здравље, грађани Гацка који су стали пред нашу камеру кажу не добијају годинама.

ИЗВОР: Херцег РТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар