Слободна Херцеговина » УСЛОВ ЕУ: РИТЕ Гацко неће постојати 2030. године

УСЛОВ ЕУ: РИТЕ Гацко неће постојати 2030. године

  • На путу еуроинтергација земље регије до 2050. требају за 80 посто смањити емисију штетних плинова, поручено из Брисела.

RiTE-Gacko

Енергија је тема с којом се свака земља на путу еуроинтеграција мора суочити, порука је из Брисела.
Стручњаци сугеришу земљама регије да дјелују на повећању енергетске ефикасности стамбених зграда, ефикаснијем искориштавању вјетра и сунца, али и смањењу употребе угљена.
У Бриселу сматрају да је у регији проблем недостатак политичке воље. А времена – нема.
Земље југоисточне Еуропе, које желе постати чланицама ЕУ-а, требале би почети интензивније користити обновљиве изворе енергије како би до 2050. године испуниле циљ од 80 посто смањења емисије штетних плинова.
Према истраживању Фондације „Мрежа за промјене југоисточне Европе“, у земљама регије би се, због застарјелости и незадовољавања стандарда Европске уније, требало обновити или затворити 13 термоелектрана.
У Босни и Херцеговини четири: између 2020. и 2025. четири блока ТЕ Тузла, а до 2030. ТЕ Гацко, Угљевик и Какањ.
У Хрватској би се до 2020. требала затворити само једна – ТЕ Пломин, као и на Косову – ТЕ Косово – три блока до 2020. године, а преостала два до 2025.
У Македонији је потребно затворити термоелектране Осломеј и Битољ између 2025. до 2030, у Црној Гори ТЕ Пљевља, док би се у Србији требале затворити четири термоелектране.
То су Морава, Костолац, Никола Тесла и Колубара, у раздобљу између 2025. и 2030.

Извор: Ал Џазира

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина