Хецеговина: Бомбом лове рибу па продају ресторану

 

  • Организоване групе рибокрадица из Горажда, Сарајева и Црне Горе у посљедње вријеме немилосрдно изловљавају рибу из фочанских ријека хватајући је живим мамцима, трокукама, бомбама и подводним пушкама.

Ribari-620x330

Ово тврде љубитељи природе и рекреативног риболова и додају да се криволовом ријетко ко бави у Фочи, због чега је угрожена фауна ријека. Додају да је број рибокрадица у односу на претходне године битно повећан.

– Иако немају никакве дозволе за риболов, на нашим ријекама хватају рибу на живе мамце. То су људи из Горажда, Сарајева, док они из Црне Горе долазе са дозволама њихове државе. Нико их не контролише – испричао је риболовац Милан Јокановић.

Према његовим ријечима, рибокрадице се чак ни не крију.

– Недавно, док сам рекреативно пецао рибу у ријеци Дрини у насељу Брод на Дрини, поред мене је прошла група људи у чамцу пуном рибе, а нису имали ниједан штап, нити било какву опрему. То су рибокрадице које користе и бомбе за изловљавање и иживљавају се на нашим ријекама – прича овај љубитељ природе.

Јокановић тврди да рибокрадице свој улов продају сарајевским ресторанима, те да су посриједи нелегалне радње у које је, како тврди, укључен и дио Фочака.

– Поједине домаће снаге то раде, учествују дијелом у изловљавању, па и зарађују на тај начин – тврди Јокановић и додаје да риболов цвјета и на ријеци Тари.

Он каже да исте те рибокрадице долазе чамцима на Тару и рибу лове подводним пушкама. Јокановић истиче да је полицији више пута предочио сазнања о криволову, али да је ове групе врло тешко ухватити на дјелу.

– Мало се контролише терен или никако. Ако неко покуша да лови рибу у Горажду, неће успјети, јер тамо су рибочувари на терену. Они нам издају дневну дозволу, објасне коју рибу можемо да ловимо, на који начин, без живих мамаца. Дакле, све је легално, а код нас рибокрадице свакодневно узимају данак – прича Јокановић.

У Спортско-риболовном друштву “Младица” из Фоче потврђују да има криволова на фочанским ријекама и тврде да су немоћни да га спријече.

– Знамо да лове младицу, шкобаљ, пастрмку и продају је угоститељским објектима, и домаћим и сарајевским, али ми због недостатка новца не можемо да ангажујемо рибочуваре – рекао је предсједник Управног одбора СРД “Младица” Радојица Млађеновић и додао да током сезоне имају само једног рибочувара, који више ради добровољно.

– Такође, не можемо забранити Сарајлијама да лове на нашим ријекама јер они плате дозволу за риболов у другом мјесту, а долазе са њом да лове на нашим ријекама, јер тако закон дозвољава, а то се треба мијењати – каже Млађеновић.

Чланови Удружења рибара “Дринска језера” спалили су љетос у Вишеграду 3.500 метара рибарских мрежа које су заплијенили од рибокрадица.*
Загађивачи

У СРД “Младица” упозоравају да ријекама и рибљем фонду, поред рибокрадица, највише пријете општи загађивачи.

– Рецимо, експлоатација у Руднику “Миљевина” одражава се на фонд ријеке Бистрице, затим је ту преграђивање токова ријека, подизање брана. Сваке године захваљујући ХЕ “Вишеград” порибљавамо наше ријеке са више хиљада јединки различите млађи, али се већа пажња мора посветити очувању рибљег фонда, као и заштити и уређењу обала ријека – кажу у СРД “Младица”.

Главни “алати” за крађу рибе

  • живи мамци
  • трокуке
  • бомбе
  • подводне пушке

Шта највише лове рибокрадице

  • младица
  • шкобаљ
  • пастрмка

Извор:Глассрпске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар