Руси бјеже из Црне Горе: Продају некретнине упола цијене

  • Ривијера у Будви више није рај за грађевинаре. Претходних година власници агенција имали су пуне руке посла, махом са руским купцима, којима цијена није била проблем. Иако је и ове године општина Будва издала позамашни број грађевинских дозвола, питање је коме ће, по цијени од 1600 евра за квадрат, продавати новоизграђене

more-plaza-budva

Ривијера у Будви више није рај за грађевинаре. Претходних година власници агенција имали су пуне руке посла, махом са руским купцима, којима цијена није била проблем. Иако је и ове године општина Будва издала позамашни број грађевинских дозвола, питање је коме ће, по цијени од 1600 евра за квадрат, продавати новоизграђене
“Заборавио сам већ када је неко дошао у агенцију са, рецимо, 100.000 евра, да би купио некретнину”, каже Душан Ранковић, власник агенције за продају некретнина.
“Слабо се продају и станови и куће, али и земљишта. И нова и она старија”.

Најатрактивније су виле у близини плаже Јаз, у Бечићима. Раскошне куће са базенима, чија је површина од 250 до 300 квадрата, нуде се за 200 хиљада до 300 хиљада евра. Порез на некретнине један је од разлога зашто из Црне Горе одлазе купци.

Економска криза и нереално високе цијене некретнина, као и велики број новоизграђених објеката разлог су пада продаје.

“Недавно ми се пожалио један Рус, који има 7 станова, да их све продаје. Купио их је по цени од 3500 евра по квадрату, а сада их продаје за 1600. Накупило му се 25 хиљада евра пореза па је одлучио све продати”, рекао је становник Будве.

Купаца је, дакле, мало, а станова пуно. У агенцијама које се баве прометом некретнина истичу да је економска криза један од главних разлога за слабу продају. Но, ту је још један разлог: нереално високе цене које су вредиле пре две-три године су одбиле и оне који би хтели трговати.

У Будви истичу да је неизвјесно када ће ситуација бити боља. Али, појединци и даље тврдоглаво држе цене које нема ко да плати. И, што је занимљиво – и даље граде.
Судећи по броју грађевинских дозвола које је општина Будва издала инвеститорима у задње време, на јесен ће започети градња многих нових објеката. Уз саме путеве и паркове.

Извор: Независне

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар