НЕ ПРОПУСТИТЕ КВАДРАТУРУ КРУГА: Логори за децу у НДХ – Дубина злочина

  • Ове године навршило се седам деценија од затварања последњих концентрационих логора у Независној држави Хрватској која је једина у свету имала и логоре за децу. Аутор емисије Квадратура круга, Бранко Станковић, кроз три емисије под називом „Дубина злочина“ (које ће се емитовати у 18 сати и 30 минута 31. октобра, 7. и 14. новембра) открива на које су све начине страдала деца са Козаре и Поткозарја у усташким логорима.

BS SMALL 1
У дечјим логорима у Сиску, Јасеновцу, Јастребарском, Старој Градишки и Метајни на Пагу страдало је 23.500 српске деце чија је имена, презимена, место рођења и порекло пописао Драгоје Лукић и сам дете логораш. Лукић је 40 година истраживао усташке злочине над српском децом а тај његов списак убијене и уморене деце у логорима у НДХ данас се чува у Музеју жртава геноцида у Београду.

За шест месеци колико је трајало истраживање, Станковић је пронашао мноштво фотографија,докумената, чак и снимака из филмске архиве НДХ који сведоче о злочинима над српском, јеврејском и ромском децом које су спроводиле усташе за време Другог светског рата.
Током снимања Станковић је, између осталог, посетио и Доњу Градину највеће српско стратиште и највеће дечје гробље на свету. Доња Градина је била ликвидациони центар логора Јасеновац, Уштица и Млака у којима је страдало 19.432 деце, од чега је 12.113 српске националности.
branko

Анте Думбовић активиста Црвеног крижа НДХ током 1942.године у дечјем логору у Сиску начинио је 800 фотографија уморене српске деце, које сведоче о паклу кроз који су прошли српски малишани заточени у том логору.
Аутор овог серијала успео је да пронађе и преживелу децу из сваког од тих логора у НДХ која су данас старци али су њихова сећања на страдања у тим логорима још свежа и болна.
Број страдале српске деце у усташким логорима током Другог светског рата би сигурно био већи да није било Диане Будисављевић , Аустријанке удате за Србина, која је успела да спасе 12.000 деце из дечјих логора у Сиску, Јастребарском, Јасеновцу и Старој Градишки.

DIANA-BUDISAVLJEVIC

Дианиној акцији спасавања српске деце, Станковић посвећује последњу емисију у серијалу „Дубина злочина“, у којој открива шта се након Другог светског рата догодило са већином те деце коју је спасла Диана.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Celebic Reply

    Poznajem jednog coveka koji je bio u tim logorima zivi u mestu Bukovac kod Novog Sada pricao mi je da je jedan od prezivelih iz ustaskih logora zovu ga Mujo mislim da se preziva Okanovic. Kao Muju svi ga znaju ustase su mu dali ime Josip. On je zivi svedok tih logora i seca se svega sta je preziveo.

Оставите коментар