Замак у Требињу на продају за 190.000 марака

  • На страници херцеговачке агенције за некретнине „ХПМ некретнине“ налази се оглас за продају средњевјековног замка у мјесту Старо Слано, десетак километара удаљеном од Требиња, и већ је велики број људи показао интересовање за куповину, пишу Независне новине

Фото: Независне новине

У огласу стоји да је на продају један од два самостална дијела замка унутар бедема, лоцираног на десној обали ријеке Требишњице, да је површина плаца 500 квадратних метара, а на њему је урушена камена кућа.

„Уз кућу иду двије камене куле, једна четвртаста, која је дијељено власништво 1/2 са сусједном некретнином, и једна округла, која је власништво продавца 1/1“, наведено је у огласу. Цијена замка је 97.000 евра или 190.000 марака.

Агент за некретнине ове агенције Јован Ковач, задужен за продају ове некретнине, објаснио је „Независним новинама“ да се продаје урушена кућа са двије куле унутар средњевјековних зидина, што представља јединствену цјелину, а да постоји и други дио који је, како је и очигледно, касније надограђен и он је можда стар стотинак година.

Каже да, када су преузели продају ове некретнине, она није била под заштитом државе, али, с обзиром на то да су у ХПМ-у свјесни вриједности старих грађевина, све заинтересоване свакако упућују на надлежни Урбанизам и Завод за заштиту.

„Ако се неко одлучи да купи и да ради ревитализацију постојеће тврђаве, свакако би требало да ступи у контакт са надлежнима из Урбанизма и са Заводом за заштиту културно-историјских споменика БиХ, од којих треба да добију сагласност шта и како могу да раде на овом објекту“, објашњава Ковач.

Да ће се будући власници морати уздржавати од свих радова на објекту док за то не добију одобрења надлежних, потврдили су и у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, јер је ова некретнина, како кажу, од маја 2018. године на такозваној Листи петиције.

На папирима РУГИПП-а није уписан терет ове некретнине, али Листа петиције подразумијева привремену листу заштите, па директорица Завода Јасна Милешевић каже да је потребно тражења њихове сагласности за било какав захват на објекту, те да се тиме свакако не оспорава право на прометовање некретнине.

„Некретнина се може прометовати иако је под заштитом, али власник не може радити ништа на објекту другачије од онога што пропише Завод и о томе би купци требало да буду информисани, тако да се куле и цјелокупан објекат могу обновити, али уз строго поштовање препорука надлежних, да се не деси да објекат буде, рецимо, у стаклу и модерним материјалима, већ да се поштује стара градња„, казала је Милешевићева.

Грађевина је, свакако, врло атрактивна и за становање, али и за различите друге намјене, јер је смјештена на свега 10 минута вожње од центра Требиња, поред ријеке, на врло занимљивом локалитету.

„Сама чињеница да се замак налази на историјски стратешком Путу соли између Османске империје и Дубровачке републике и да је некада припадао чувеној требињској фамилији Ресулбеговића говори о туристичком потенцијалу ове грађевине, у чијој околини има још много шта да се види и и обиђе, попут некрополе која је у близини“, додаје Ковач.

Објекат, додуше, нема воду, иако је, будући да је поред ријеке, у времену када је био у функцији имао разведен систем водоснабдијевања, али има прикључак струје, одмах је поред магистралног пута Требиње – Љубиње, па је најпогоднији за туристичке сврхе, што су препознали и бројни инвеститори заинтересовани за куповину.

Ковач додаје да им се већ обраћало преко двадесет потенцијалних купаца, озбиљних компанија и појединаца, међу којим има и потомака старих власника.

 

Весна Дука / Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар