Свјетски дан срца: У Требињу се годишње од срчаних текоба лијечи 110 пацијената

  • Поводом свјетског дана срца, радници Дома здравља Требиње данас су под слоганом „Здраво срце за све и свугдје“ грађанима Требиња бесплатно мјерили крвни притисак и тјелесну тежину.

IMG_7704
Према ријечима др Александра Радановића, начелника интерног одјељења требињске болнице особе животне доби од 30 и 40 година старости све чешће се јављају са акутним коронарним синдромом, укључујући и све више жена.
„На Интерном одјељењу се сваке године од срчаних текоба лијечи од 110 до 115 пацијената. Овај број је за сада нешто мањи у односу на прошлу годину“, истакао је др Радановић.
Јелена Вуковић, доктор у служби породичне медицине требињског Дома здравља истиче да прије свега се мора радити на превенцији кардиоваскуларних болести јер оне представљају први узрок смрти.
„Око 53 процента људи годишње умире од срчаних болести. Основни фактори ризика су висок крвни притисак, пушење, физичка неактивност, гојазност, дијабетес мелитус, прекомјерна употреба алкохола, стресан и убрзан начин живота. Ми прије свега желимо да скренемо пажњу локалне заједнице на превентиву, а то је забрана пушења на јавним мјестима, забрана продавања брзе хране близу школа, рад на изградњи спорских терена и унапређење физичке активности код омладине“, навела је др Вуковић.
У регијама РС свакодневно се деси 17 инфаркта или на годишњем нивоу око 1.700 срчаних удара, али када је ријеч о смртности, предњачи мождани удар, па тек за њим срчани. Од можданог удара у РС више умиру жене, а од срчаног мушкарци, с тим да мушкарци умиру прије 55 године живота, а жене након 65 године, каже статистика.

Извор: Радио Требиње / С.П.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар