ДОКАЗАЛИ СЕ ДЈЕЛИМА: Херцеговци у Новом Саду обиљежили свјетски дан добровољних давалаца крви (ФОТО)

 

  • Свјетски дан добровољних давалаца крви (14.06.) се у свијету прославља од 2004. Године, а ове године први пут обиљежен је и у просторијама Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, у Новом Саду.

Истог дана тачно у подне Црвени крст Новог Сада приредио је пријем вишеструким даваоцима као и организацијама у Градској кући у Новом Саду. На овом пријему испред Удружења присуствовао је Бојан Миленић.

У Удружењу у вечерњим сатима окупили су се даваоци крви који су крв даривали више од 10 пута, као и пријатељи, земљаци и сарадници из Црвеног крста Новог Сада које је представљао др Братољуб Бркљача, предсједник Управног одбора и Раде Станојчић,  стручни сарадник.

Акупу је присуствовао и др Васо Кулиџан у име Завода за трансфузију крви Војводине. Обиљежавању данаа добровољних давалаца крви присуствовали су предсједник Удружења Божидар Миловић, члан Извршног одбора Видак Тодоровић, као и млади чланови који су учествовали у организацијама акција.

Вук Вукоје 35. пут дао крв у друштву са др Бркљачом и Станојчићем

Бојан Миленић је присутне информисао о постигнутим резултатима у протеклом периоду.

-За непуне три године колико млади из Удружења организују акције добровољног давања крви у  укупно 7 одржаних акција прикупљене су 402 дозе крви, а у свим акцијама учествовало је 223 хуманих племенитих људи. Марко Никчевић, Милан Секулић и Миљана Иванишевић учествовали су на свих 7 акција и дали немјерљив допринос. Без велике подршке и разумјевања људи из Завода за трансфузију крви Војводине и Црвеног крста не бисмо могли ништа постићи. Такође за велики успјех у организацији акција заслужан је велики број младих чланова Удружења- рекао је  Бојан Миленић.

На основу правилника Црвеног крста за 35 давања крви плакетом је награђен Вук Вукоје, за 20  и више давања награђени су Милан Шарић, Милан Вуковић и Слађана Пауковић, док су за 10 и више давања захвалнице добили Марко Никчевић, Бојан Стегић, Ненад Костић, Огњен Шкиљевић,  Милан Секулић, Новак Аџић, Марко Ђапић, Зоран Шкоро, Марјан Андрејевић и Јовица Кличковић.

Међу присутнима био је и Душан Сајфудинов из Парага који је крв дао 70 пута. Да се рад младих итекако цијени говоре и наши пријатељи који нису Херцеговци али подржавају сваку нашу акцију. Награђенима је признања уручио др Бркљача који је прије саме додјеле истекао значај једног заборављеног, али истакнутог Херцеговца др Риста Жерајића Невесињца који је као војни доктор Нишке болнице учествовао у Балканским ратовима и у повлачењу српске војске преко Албаније гдје је и сам 1915 године изгубио живот од стране Арнаута.

Као и обично и овога пута сви присутни имали су прилику да чују и науче из говора др Бркљаче, како из области историје, медицине а посебно су биле занимљиве приче из завичаја по којима је познат.

Предсједник Удружења Срба Херцеговаца у Новом Саду Божидар Миловић је све поздравио и  захвалио на досадашњим резултатима. Он је истакао велики значај чињеници што су управо млади успјели да организују овакве и сличне хумане активности и окупе не само Херцеговце већ и своје пријатеље.

Миловић се још једном захвалио Бојану Миленићу да досадашњем труду, раду и постигнутим резултатима у Удружењу, а посебно у раду са младима истакавши да на њега Удружење рачуна и у наредном периоду.

Миловић је младим члановима који су учествовали у организацијама акција уручио захвалнице и пригодне поклоне ЦД издање Академије о грофу Сави Владиславићу као и зборник радова са Симпозијума о језику које је организовало Удружење у прошлој години.

Др Васо Кулиџан је истакао значај давања крви напоменивши да Завод и Удружење имају дивну сарадњу и да ће се та сарадња свакако наставити и у наредном периоду.

Дружење, уз гусле и гуслара Петра Мишовића, је настављено уз пригодан коктел и неизбјежан сир из мјешине.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар