Патријарх Иринеј: Не дозволимо никоме да нас дели!

  • У божићној посланици патријарх српски Иринеј поручује да су нам данас више него икад, потребни мир на земљи и добра воља међу људима и народима

irinej-g_620x0

Традиционалним поздравом Мир Божји – Христос се роди, патријарх српски Иринеј са свештенством и монаштвом СПЦ честитао је Божић свим синовима и кћерима свете Цркве с поруком да не дозволимо никоме да нас дели по било ком основу.

„Да бисмо имали мир међу собом, прво успоставимо лични мир са Богом својим, Богом нашим! Помиримо се са њим кроз покајање, кроз петровски вапај: „Господе, помагај! Изгибосмо!“ Онда ћемо лако – као деца Божја, као Народ Божји, као браћа и сестре – успоставити и добру вољу и мир међу собом“, наводи се у посланици достављеној медијима.
Како се наводи, „посебно поздрављамо нашу браћу и сестре на нашем мученичком Косову и Метохији, у нашој духовној колевци“.

„Молимо се Богомладенцу Христу да их духовно и божански, као пророка Данила и свете младиће у Вавилону, охрабри и учврсти у опредељењу да буду и остану верни завету наших светих предака“, пише у божићној посланици.

Патријарх и Црква апелују на све прогнане и избегле „са ове наше свете српске земље“, као и све прогнане и избегле са својих вековних огњишта, из Далмације, Лике, Славоније, Барање, са Баније и Кордуна, као и из разних крајева Босне и Херцеговине, да учине све што до њих стоји да се врате на своја вековна огњишта, да их обнове, унапреде и сачувају за покољења која ће доћи.

Молитва и за страдалнике са Блиског и Средњег истока

„Грех је, међутим, поменути невољнике, страдалнике и прогнанике српског рода, а не сетити се свих невољника, страдалника и прогнаника из других народа и земаља, ма које вере они били, а нарочито наше браће и сестара на Блиском и Средњем истоку, у Украјини и у Африци, посебно у ове свете и благе дане када прослављамо рођење највећега страдалника и прогнаника у историји, богочовека Исуса Христа, победника над злом, смрћу и сатаном. Сећајмо их се молитвено и помозимо им делатно кад можемо и колико можемо!“, наводи се.

Указује се да независно од тога где живимо и радимо, у отаџбини или расејању, „драга децо духовна, ми смо један, хришћански, православни и светосавски народ који су Божић и божићњи етос на посебан и јединствен начин обликовали“.

„Божић је у срцима нашим, у душама нашим. Славећи Божић у радости и миру са свим и сваким, учили смо се светости живљења и страху Божјем. Поздравом Мир Божји – Христос се роди и отпоздравом Ваистину се роди ми смо формирани као народ мира Божјег и добре воље“.

Чувајмо јединство вере

То је, истиче се, наш велики духовни капитал.

„Знајући то, још једанпут вас позивамо: чувајмо јединство вере и цркве светосавске и светињу овог божићњег празника као зеницу ока свога! Не дозволимо никоме да нас дели по било ком основу! Српска православна црква била је, јесте и биће гарант нашег духовног и народног јединства“, порука је патријарха у Божићној посланици.

Бога многи више псују него што га славе

Указује се и да су се људи и народи веома удаљили од Бога.

Питамо се, порука је Посланице, зар је могуће да неко са именом Божјим на уснама убија невину децу, жене, заробљенике и прогнанике?

„У име којег и каквог Бога то чини? У име које и какве религије то чини? Због овакве псевдорелигијске изопачености имамо оволико немира и страхова у свету, који нису ништа друго до ли плодови активне безбожности псевдоверникâ“.

Црква и патријарх позивају браћу и шестре и драгу духовну децу, у име Бога, у име новорођенога Христа Господа, „да чувамо себе и свој народ од свепагубног богохуљења и грехова који вапију до небеса“.

Порука је и да без истинског и животног мира са Богом својим немогућ је мир са браћом својом, немогућа је и добра воља међу људима и народима.

„Развијмо и покажимо добру вољу међусобно и према свим људима око нас! Кроз ту добру вољу међу људима будимо светлост свету и со земљи! Живимо свето и честито и испунимо завет отаца којим су нас заветовали за Царство небеско“, поручио је патријарх у Божићној посланици. Интегралну верзију божићне посланице можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Новости / Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар