Патријарх Иринеј позвао Србе на саборност и јединство

  • Његова светост патријарх српски Иринеј,поводом Видовдана, позвао је у Грачаници Србе на саборност и јединство.

patrijarh-irinej-o-kosovu-srbiji-narodu-i-evropi

„То је дан којим светлимо и који треба да доживимо, не само ми који смо овде, већ сви, и наш народ у дијаспори који будно прати све оно што се догађа на Косову и Метохији“, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј синоћ је у порти Манастира Грачаница благословио видовданско пјесничко бденије.

Патријарх се претходно у конаку Манастира, заједно са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, састао са министром правде Србије Николом Селаковићем, директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, предсједницима српских општина на Космету и посланицима у парламенту самопроглашеног Косова.

Ђурић је рекао да је Видовдан свети српски празник када се присјећају свих својих мученика који су кроз многе вијекове положили своје животе за слободу и част српског рода.

„То је дан када треба да се помолимо за прошлост, садашњост и будућност нашег народа“, рекао је Ђурић.

Он каже да су представници власти из Београда дошли на Космет у Грачаницу како би се помолили Богу за све оно што раде.

Осврћући се на преговоре са Приштином, Ђурић је изразио увјерење да ће Срби и Албанци наћи заједнички језик како би живјели у миру.

„Држава Србија је ту и ту ће да остане. Сваки договор који будемо направили о заједници српских општина значиће много више права него што тренутно Срби имају данас“, рекао је Ђурић.

Он није желио да говорити о детаљима тих разговора, али је истакао да ће делегација Владе Србије, премијер /Александар Вучић/ и предсједник /Томислав Николић/, заједно са Српском православном црквом, учинити све да српски народ остане на светом Косову и Метохији.

Министар правде Србије Никола Селаковић рекао је да је Видовдан дан када треба да се извидамо међусобно, када треба да видимо колико смо бољи него претходног Видовдана.

„Када будемо ми бољи биће нам свуда боље, а на првом месту на Косову и Метохији“, рекао је Селаковић.

Он каже да Влада Србије у изузетно тешким условима тражи начин да Србима на Космету буде боље.

Митрополит Амфилохије изјавио је Срни да је српско надање закопано на Косову у једној гробници.

„Та косовска гробница је изданак Христовог васкрсења. Према томе косовска гробница је гробница из које се рађа нови живот и нова слобода, нова правда, нова нада“, цитирао је митрополит Амфилохије ријечи Светог Петра Цетињског.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар