(ВИДЕО) Патријарх Иринеј: Препустимо праведни суд Богу, а не људима!

  • Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима који је данас освештан да нико није толико жртава поднио у посљедњих 100 година као српски народ и да је страдање у Пребиловцима једна од многобројних голгота српских

05

„У овој светињи новој и благословеној почивају они којима је људска злоба намијенила страшну смрт и страшно почивалиште у овој земљи Божијој„, рекао је патријарх у Храму саграђеном на мјесту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама, а у јуну 1992. године хрватска војска минирала Спомен-костурницу.

„Сабрали смо се на ово свето место у страху Божијем, у срцима својим, да се поклонимо свима који су невино пострадали и настрадали, са једином кривицом која им је приписана, не само њима, него много раније, зато што су били Срби православне вере. То је била њихова једина кривица, и слава и хвала Господу што им је то једина кривица, што друге кривице нису имали“, рекао је патријарх Иринеј у бесједи.

Он је нагласио да у Пребиловцима нису страдали само људи, страдали су они најневинији – дјеца.

„Само Бог зна колики је број тих људских анђела доживео ту страшну судбину“, навео је патријарх Иринеј.

Он је рекао да свете мошти нису имале мира јер им злоба људска, чије је поријекло у ђаволу и сатани, није дала да почивају у овом дому Божијем, и доживјели су другу смрт, ништа мање страшну од оне прве.

„Ми се данас њима молимо као светим мученицима. Животом својим и крвљу својом они су сведочили веру своју. Њиховим страдањем крепимо веру своју и добијамо снагу духовну. Данас се радује небеска Србија што смо потомци њихови, нашли пут њихов и идемо путем њиховим“, нагласио је патријарх.

Патријарх српски рекао је да је том честитом народу било суђено да доживи највећу трагедију.

„И данас се питамо шта се десило човеку 20. века, да се толико предао злу? И данас се питамо шта је то могло мотивисати велики број људи да буду оруђе зла пакленога, на силну мржњу коју је ђаво имао од почетка на човека, и да трагедију доживи један народ благочестити, који се није бавио политиком, него је обрађивао земљу Божију и бринуо о породици, о добру људи? Иако не знамо праве разлоге видимо последице таквог схватања и злочина“, навео је Патријарх.

Према његовим ријечима, само Господ је свједок какве је муке поднио тај невини народ, кога су бацали у јаме, гдје су се кукњава и лелек из јама чули 10 дана.

Патријарх је подсјетио да се мржња која се овдје зацарила 1941. године наставила и послије.

Патријарх је рекао да малом броју преосталих породица годинама није било допуштено да пролију сузу, да запале свијећу, да свештеничкој нози није било дозвољено да дође да се помоли, да изврши свештеничку дужност.

„Прошло је много времена док то није учињено. За то је било потребно готово пола века. Богу хвала што је и то омогућено, да њихови свети остаци почивају у најсветијем месту Божијем. То почивалиште припада светима који су живот Господу жртвовали, попут многих мученика од почетка хришћанства до данас, да у овом дому Божијем чекају долазак Господа свога“, истакао је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је поручио да не треба осуђивати, већ опростити.

„И патријарх Павле на овом месту је рекао да зло никада и никоме добро није донело. Морамо опростити. Препустимо суд праведни Богу, а не људима. Оно што ми можемо да пожелимо јесте да ти злочинци, ако је остало нешто добро у њима, приступе једином путу и начину да скину тај терет са своје душе и савести“, рекао је патријарх Иринеј.

07

Он је истакао да је благословен данашњи дан и ова светиња, и сви чији је крај био у овим страшним јамама.

„Јесте велика туга, али и велика радост што имамо своје који ће се за нас молити пред лицем Божијим. Ми се молимо Светим мученицима да не забораве свој род, а род њихов неће заборавати њихова имена, њихово страдање. Молимо се да Господ да мир свим народима, јер је он потребан да осмисли наш живот. Нека Господ посеје љубав у срца наша, јер се зло лечи добротом и љубављу, а не злом. Нека је вечни покој и слава светим мученицима. Док је њих опстаћемо на овом свету“, рекао је Његова светост патријарх српски Иринеј.

Извор: Срна
Видео: РТРС
Фото: Слободна Херцеговина

(НАПОМЕНА: Због дужег времена проведеном у путу, ексклузивну репортажу из посете Светим Пребиловцима и мноштво детаља које ТВ камере нису забележиле читаћете током наредних дана на вашем омиљеном порталу)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар