Линта: Бошњачка елита настоји да поништи Дан Републике Српске као први корак према њеном укидању

  • Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује стална настојања бошњачке политичке, интелектуалне и медијске елите да 9. јануар не може да остане Дан Републике Српске.

rs

Јасно је као дан да је поништавање Дана Републике Српске први корак како би се укинула Република Српска као ентитет. Званично Сарајево покушава безуспјешно да докаже да Република Српска и њене институције нису легално утемељене и због тога нападају њена суштинска обиљежја. Република Српска је настала 9. јануара 1992. године неколико мјесеци прије почетка рата у демократској процедури као израз воље српског народа да се заштити од политике централизације и доминације једног народа у БиХ. Тај празник не вријеђа никога јер нема ниједног елемента дискриминације и свако може да га слави јер то није дан само за Србе већ за све грађане Републике Српске.

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта сматра да је главни услов мира и стабилности у БиХ да бошњачка политичка, интелектуална и медијска елита прихвати чињеницу постојања Републике Српске као легалне и легитимне творевине и да престане да ради на њеном укидању. Због тога је потребно инсистирати на досљедном поштовању Дејтонског мировног споразума као основе опстанка Републике Српске. Једна од гаранта Дејтонског мировног споразума је Србија која подржава Републику Српску и српски народ западно од Дрине. У наредном периоду потребно је активно радити на даљем продубљивању економске, научне, културне, просвјетне, спортске и сваке друге сарадње између Републике Србије и Републике Српске полазећи од Споразума о успостављању специјалних паралених односа између Републике Србије и Републике Српске који је потписан 2006. године.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар