ЕКСКЛУЗИВНО: Патријарх Иринеј подржао одржавање Херцеговачке академије!

01

Патријарх Иринеј међу својима: Миленко Чабрило, Слободан Драшковић, Сретен Пиштало, Зоран Иваниш, Урош Милојевић, Патријарх Иринеј, Светозар Црногорац, Жарко Ј. Ратковић, Миленко Јахура и Трифко Ћоровић

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Патријарх Иринеј примио је делегацију Херцеговаца у Патријаршији СПЦ и у врло срдачном и отвореном разговору задржао се знатно дуже од времена предвиђеног протоколом.

15

Ишчекујући састанак: Светозар Црногорац, Миодраг Дунђеровић, Жарко ратковић, Урош Милојевић, Слободан Драшковић, Миленко Чабрило, Миленко Јахура и Сретен Пиштало

Делегацију Херцеговаца су представљали: Светозар Црногорац (председник Клуба Гачана и потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији), Жарко Ј. Ратковић (председник удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду), Урош Милојевић (председник удружења “Херцеговина” у Зрењанину), Миленко Јахура (председник СНД “Пребиловци”), Слободан Бобан Драшковић (председник Савеза Гуслара Србије), Миодраг Дунђеровић (председник Клуба Билећана у Београду), Сретен Пиштало (председник удружења “Херцеговина” у Суботици), Миленко Чабрило (Удружења “Херцеговина” у Панчеву) и Зоран Иваниш (Удружење Невесињаца у Београду).

 

04

Светозар Црногорац се у име Координационог одбора свих херцеговачких завичајних удружења у Србији обратио Његовој Светости

Светозар Црногорац, потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији, упознао је Патријарха Иринеја са радом удружења која датирају од ратних година када се помагало слањем хране, одеће, лекова, па до прошлогодишњих прикупљања помоћи у санирању тешких последица катастрофалних поплава у обе српске земље. Ипак, мотив данашњег састанка била је подршка за Херцеговачку академију посвећену српским жртвама у периоду од 1941-1945, која ће се одржати 8. јуна у задужбини Илије М. Коларца у Београду, а чији ће приход бити приложен завршетку градња Храма Христовог Васкресења у Пребиловцима.

05

Део херцеговачке делегације: Светозар Црногорац, Жарко Ј. Ратковић, Миодраг Дунђеровић, Миленко Јахура, Слободан Драшковић, Миленко Чабрило и Сретен Пиштало

– Херцеговци су одани православци, волимо нашу веру и наш народ ма где он био. Противници смо сваког сепаратизма, дубоко национално свесни и посвећени интеграцији српског народа. У протеклој години у сарадњи са Савезом гуслара Србије организовано је неколико добротворних скупова на којима су се прикупљали прилози за градњу Храма Христовог Васкресења у Пребиловцима. Дошао је ред и на Београд. Донели смо одлуку да организујемо 8. јуна 2015. свечану добротворну Херцеговачку Академију. Сав прикупљени новац од карата и донација привредника приложићемо за изградњу храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Наша је жеља да благословите одржавање тог скупа и позивамо Вас да присуствујете овој свечаности. Ваше присуство би значајно увеличало наш скуп, а истовремено би нам помогло да окупимо што више људи – рекао је Црногорац.

06

Урош Милојевић. Зоран Иваниш, Патријарх Иринеј, Светозар Црногорац, Жарко Ратковић, Мидораг Дунђеровић и Миленко Јахура

Патријарх Иринеј је подржао свако ширење истине о српским страдањима.

Миленко Јахура, председник СНД “Пребиловци” упознао је Патријарха Иринеја о садашњем животу Пребиловчана као и читаве Долине Неретве, али и о раду на обиљежавању и прикупљању података о српским стратиштима.
– Могу посвједочити да велики број стратишта није обиљежен, да су многа претворена у депоније отпада, да се у јаме пушта канализација или се бацају кесе смећа, да су над некима чак направљене куће.

Посебан сензибилитет према Херцеговини

10Патријарх Иринеј овом приликом потврдио је своје херцеговачке корене.
– Моја мајка потиче из Билеће из породице Марјановић.
Обрадован наговештајем да ће Херцеговци у Србији наредне године покушати да сличну акцију споведу и за обнову Саборне цркве у Мостару, Патријарх се присетио својих војничких дана.
– Давне 1958. године служио сам војни рок у Мостару. Имао сам жељу да уђем у тадашњу Саборну цркву, али је војницима то било строго забрањено. Последњег дана боравка у Мостару запутио сам се до цркве, на жалост, била је затворена.

Јахура је ову прилику искористио да позове Патријарха и на изложбу фотографија посвећену Пребиловцима, која ће бити отворена 21. маја у 19 часова у Галерији Народне банке Србије.

Патријарх Иринеј уписао је у свој роковник оба догађаја и рекао да ће се потрудити да буде присутан.

16

Захвални Херцеговци: Светозар Црногорац уручује Патријарху Иринеју калиграфску повељу са химном Светом Сави и белим орловима Немањића

Показао је велико занимање за Пребиловце и околна села и потврдио свој долазак у августу на освештање обновљеног Храма Васкресења у који ће се положити остаци моштију Новомученика.

03

Дипломатски списи Јована Дучића: Патријарх Иринеј и Жарко Ј. Ратковић

Херцеговци су у знак сећања на овај дан Патријарху Иринеју уручили уникатну калиграфску Повељу са химном Светом Сави и белим орловима Немањића.
Патријарх се обрадовао и тек одштампаној књизи „Јован Дучић – Дипломатски списи“, коју је издало Удружење Требињаца у Београду.

07

(Копирање и преношење овог текста није дозвољено без писмене дозволе редакције Слободне Херцеговине)

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Pingback: Слободна Херцеговина » ОСВЕШТАО ХРАМ У ПРЕБИЛОВЦИМА: Патријарх Иринеј био је веома поносан на своје херцеговачке коријене (ВИДЕО)

Оставите коментар