Слободна Херцеговина » ЕКСКЛУЗИВНО: Патријарх Иринеј подржао одржавање Херцеговачке академије!

ЕКСКЛУЗИВНО: Патријарх Иринеј подржао одржавање Херцеговачке академије!

01

Патријарх Иринеј међу својима: Миленко Чабрило, Слободан Драшковић, Сретен Пиштало, Зоран Иваниш, Урош Милојевић, Патријарх Иринеј, Светозар Црногорац, Жарко Ј. Ратковић, Миленко Јахура и Трифко Ћоровић

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Патријарх Иринеј примио је делегацију Херцеговаца у Патријаршији СПЦ и у врло срдачном и отвореном разговору задржао се знатно дуже од времена предвиђеног протоколом.

15

Ишчекујући састанак: Светозар Црногорац, Миодраг Дунђеровић, Жарко ратковић, Урош Милојевић, Слободан Драшковић, Миленко Чабрило, Миленко Јахура и Сретен Пиштало

Делегацију Херцеговаца су представљали: Светозар Црногорац (председник Клуба Гачана и потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији), Жарко Ј. Ратковић (председник удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду), Урош Милојевић (председник удружења “Херцеговина” у Зрењанину), Миленко Јахура (председник СНД “Пребиловци”), Слободан Бобан Драшковић (председник Савеза Гуслара Србије), Миодраг Дунђеровић (председник Клуба Билећана у Београду), Сретен Пиштало (председник удружења “Херцеговина” у Суботици), Миленко Чабрило (Удружења “Херцеговина” у Панчеву) и Зоран Иваниш (Удружење Невесињаца у Београду).

 

04

Светозар Црногорац се у име Координационог одбора свих херцеговачких завичајних удружења у Србији обратио Његовој Светости

Светозар Црногорац, потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији, упознао је Патријарха Иринеја са радом удружења која датирају од ратних година када се помагало слањем хране, одеће, лекова, па до прошлогодишњих прикупљања помоћи у санирању тешких последица катастрофалних поплава у обе српске земље. Ипак, мотив данашњег састанка била је подршка за Херцеговачку академију посвећену српским жртвама у периоду од 1941-1945, која ће се одржати 8. јуна у задужбини Илије М. Коларца у Београду, а чији ће приход бити приложен завршетку градња Храма Христовог Васкресења у Пребиловцима.

05

Део херцеговачке делегације: Светозар Црногорац, Жарко Ј. Ратковић, Миодраг Дунђеровић, Миленко Јахура, Слободан Драшковић, Миленко Чабрило и Сретен Пиштало

– Херцеговци су одани православци, волимо нашу веру и наш народ ма где он био. Противници смо сваког сепаратизма, дубоко национално свесни и посвећени интеграцији српског народа. У протеклој години у сарадњи са Савезом гуслара Србије организовано је неколико добротворних скупова на којима су се прикупљали прилози за градњу Храма Христовог Васкресења у Пребиловцима. Дошао је ред и на Београд. Донели смо одлуку да организујемо 8. јуна 2015. свечану добротворну Херцеговачку Академију. Сав прикупљени новац од карата и донација привредника приложићемо за изградњу храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Наша је жеља да благословите одржавање тог скупа и позивамо Вас да присуствујете овој свечаности. Ваше присуство би значајно увеличало наш скуп, а истовремено би нам помогло да окупимо што више људи – рекао је Црногорац.

06

Урош Милојевић. Зоран Иваниш, Патријарх Иринеј, Светозар Црногорац, Жарко Ратковић, Мидораг Дунђеровић и Миленко Јахура

Патријарх Иринеј је подржао свако ширење истине о српским страдањима.

Миленко Јахура, председник СНД “Пребиловци” упознао је Патријарха Иринеја о садашњем животу Пребиловчана као и читаве Долине Неретве, али и о раду на обиљежавању и прикупљању података о српским стратиштима.
– Могу посвједочити да велики број стратишта није обиљежен, да су многа претворена у депоније отпада, да се у јаме пушта канализација или се бацају кесе смећа, да су над некима чак направљене куће.

Посебан сензибилитет према Херцеговини

10Патријарх Иринеј овом приликом потврдио је своје херцеговачке корене.
– Моја мајка потиче из Билеће из породице Марјановић.
Обрадован наговештајем да ће Херцеговци у Србији наредне године покушати да сличну акцију споведу и за обнову Саборне цркве у Мостару, Патријарх се присетио својих војничких дана.
– Давне 1958. године служио сам војни рок у Мостару. Имао сам жељу да уђем у тадашњу Саборну цркву, али је војницима то било строго забрањено. Последњег дана боравка у Мостару запутио сам се до цркве, на жалост, била је затворена.

Јахура је ову прилику искористио да позове Патријарха и на изложбу фотографија посвећену Пребиловцима, која ће бити отворена 21. маја у 19 часова у Галерији Народне банке Србије.

Патријарх Иринеј уписао је у свој роковник оба догађаја и рекао да ће се потрудити да буде присутан.

16

Захвални Херцеговци: Светозар Црногорац уручује Патријарху Иринеју калиграфску повељу са химном Светом Сави и белим орловима Немањића

Показао је велико занимање за Пребиловце и околна села и потврдио свој долазак у августу на освештање обновљеног Храма Васкресења у који ће се положити остаци моштију Новомученика.

03

Дипломатски списи Јована Дучића: Патријарх Иринеј и Жарко Ј. Ратковић

Херцеговци су у знак сећања на овај дан Патријарху Иринеју уручили уникатну калиграфску Повељу са химном Светом Сави и белим орловима Немањића.
Патријарх се обрадовао и тек одштампаној књизи „Јован Дучић – Дипломатски списи“, коју је издало Удружење Требињаца у Београду.

07

(Копирање и преношење овог текста није дозвољено без писмене дозволе редакције Слободне Херцеговине)

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина