Патријарх Иринеј: Вратићемо КиМ милом или силом

  • Српски патријарх Иринеј рекао је данас у Нишу да смо сви дужни да дигнемо глас у заштити Косова и Метохије

patrijarh-irinej-11

Српски патријарх Иринеј рекао је данас у Нишу да смо сви дужни да дигнемо глас у заштити Косова и Метохије и да „ако дође до силе, морамо учинити све да милом или силом то вратимо“.

„Надам се да нећемо бити у прилици да на тај начин то бранимо, већ да ће свест и савест оних који одлучују о нашој судбини проговорити на начин како треба да говори једна пробуђена и чиста људска савест“, рекао је Иринеј новинарима поводом почетка заседања Унеска.

Сада је реч о томе да нам узму светиње и да их прогласе светињама Косова.

Иринеј је, приликом посете нишкој епархији, рекао да се на Косову и Метохији налазе наше светиње, „то је наша историја, наша култура, почетак свега онога великог и трајног у нашој историји, нашој култури.“

„Ми то ни у ком случају не можемо дозволити ни себи, ни другима, да Косово и Метохија не буду народа коме припада од како се зна за Косово и Метохију и српски народ“, казао је Иринеј.

Он је казао да српске светиње треба сада поверити народу који је читавим веменом своје историје палио наше светиње и да то не смемо дозволити.

Иринеј је подсетио да се на Косову и Метохији налази резиденција српских патријарха (Пећка патријаршија), као и највеће светиње наше историје и културе.

Извор: ТАНЈУГ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар