ИСТОЧНО ОД САРАЈЕВА: Представљен документарни филм Марка Марјановића (ВИДЕО)

  • Документарни филм „Источно од Сарајева“ представља прву, скраћену верзију будућег документарног филма о културно-историјским споменицима у Источном Сарајеву, каже за портал Катера аутор филма Марко Марјановић.

Марјановић истиче да се тематика филма базира на истраживању и обиљежавању културно-историјских споменика у Источном Сарајеву.

– Сама идеја о снимању једног оваквог филма настала је током мог учествовања на семинару у организацији Института за младе „Култ“ са Илиџе, гдје је између осталог било и ријечи о локалним грађанским иницијативама. Након прикупљених информација, и одабира саговорника почело се са снимањем – истиче Марјановић.
Слика

Он каже да, с обзиром да на територији Источног Сарајева постоји вјерска баштина три највеће конфесије у Републици Српској, првобитни план је био да представници три вјерске заједнице узму учешће у документарном филму.

– Представници Српске православне цркве и католичког Друштва сестара служавки малога Исуса су прихватили учешће, док Исламска заједница у БиХ није хтјела да изађе у сусрет и једном свом имаму или другом стручном лицу одобри учешће, како би се из прве руке упознала култура исламских вјерских објеката и мезарја на подручју данашњег Источног Сарајева – рекао је Марјановић у разговору за Катеру.

Марјановић додаје да је током периода снимања локалитета истражен већи број историјских налазишта, што уједно представља реализацију другог дијела овога пројекта.

– Други дио ће бити мапирање ових локалитета и уношење основних података на „Гугл“ мапе, како би било ко, ко се одлучи да користи ту апликацију у нашем граду, могао из прве руке видјети каквим културно-историјским богатством располаже наш град – додаје Марјановић.

Према његовим ријечима, као и сваки град, тако и Источно Сарајево посједује богату историју, испреплетану многим војскама, царствима и државама.

– Иако град службено настаје тек у љето 1993. године, његово данашње становништво што старосједилачко, што пристигло из других дијелова Сарајева је током дугог низа вијекова, свједочило о смјенама култура и историјских токова. Сама почетна идеја овога филма је била, да се представи историјски аспект развоја подручја данашњег Источног Сарајева, узевши у обзир чињеницу да прво насељено мјесто у првом помену Босне код Константина Порфирогенита, се налази управо у данашњем Источном Сарајеву, а то је Катера, то јесте Градац на Илињачи – каже Марјановић.

Ток филма прати културолошко-вјерски утицај три највеће конфесије у Републици Српској, и њихову вјерску превласт у одређеним временским периодима.

Велики је број историјских налазишта и културно-историјских споменика који се налазе у Источном Сарајеву, а нису истражени ни обиљежени, своју сопствену историју смо прекрижили, идјеломично је се одрекли.

Аутор филма и наратор је Марко Марјановић, сниматељ и монтажер Небојша Павловић, сарадник Зоран Куљанин. Саговорници у филму су Стефан Мојсиловић, магистар црквене музике и појања и диригент СПД „Слога“ из Сарајева, Милорад Вујић, протојереј и старјешина храма Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, Бранко Пјевић, етнолог и антрополог из Источног Сарајева, Ивана Мирковић, археолог из Источног Сарајева, Ана Марија Кестен, провинцијскa главарицa сарајевске провинције „Безгрјешног зачећа блажене дјевице Марије“, Дружбе сестара Служавки Малога Исуса.

Извор: КАТЕРА

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар