Документарни филм „Дјеца“ приказан у Београду: Доста су други причали о нама, немамо више право да ћутимо (ФОТО)

  • Послије бањалучке премијере, документарни филм Дениса Бојића „Дјеца“, у продукцији Радио– телевизије Републике Српске премијерно је, у организацији Представништва РС у Србији приказан вечерас у Београду, у свечаној сали Југословенске кинотеке.

05

Директор РТРС-а Драшко Милиновић се поздравља са члановима породица и протагонистима филма „Дјеца“

Бојићев филм на потресан и потпуно аутентичан начин документује једну од највећих, али и најмање познатих трагедија српског народа у посљедњој деценији 20. вијека.

10

Аутор филма Денис Бојић: Бол од кога не смијемо бјежати

Филм „Дјеца“ представља једина и посљедња свједочења четири родитеља, од укупно 36 мајки и очева који су у протеклом рату изгубили по троје дјеце. Како каже аутор, синови и кћери чија је судбина забиљежена у овом филму нису страдали отимајући туђе. Њихова младост је угашена испред њихове куће, на њиховој њиви. Бранили су своје родитеље, своју браћу и сестре, своју дјецу. Живот преживјелих родитеља и није живот, зато као људска бића имамо обавезу да њихов бол упознамо и подијелимо.

03

Након пројекције филма умјесто апплауза пуном салом Кинотеке завладао је мук

– Тек што смо заборавили крике и јауке Стојанке мајке Кнежопољке са Козаре, зачули смо нове крике и нове јауке…али то је бол од кога не смијемо бјежати, бол који показује шта је живот и шта живот није – рекао је Бојић.

01

Дарко Бајић: Из ушушканог Београда све је изгледало другачије

Рад на оваквом филму захтијева и више од обичног сценарија и режије, иза Дениса су бројне непроспаване ноћи. Ни професионалци ове кадрове не могу да гледају чисто технички, емоције увијек превладају.

04

На премијери су били Лазар Миркић, амбасадор БиХ у Србији, Матија Бећковић, Смиља Аврамов, Биљана Плавшић, Мирослав Лазански…

– Ја само још једниу ствар могу да кажем послије гледања премијере филма у Бањалуци, да ми се то први пут десило. Овај филм је изузетно важан и ја сам сигуран да је РТРС на правом путу – рекао је режисер Дарко Бајић.

07

Велику пажњу изазвало је и присуство бившег председника СР југславије Војислава Коштунице

Радио– телевизија Републике Српске свим својим ресурсима стала је иза Бојићевог филма, али то није први, а неће бити ни посљедњи овакав филм у продукцији наше куће.

02

Организатор промоције: Млађан Цицовић, диуректор Пртедставништва РС у Београду у разговору са Дарком Бајићем

– Не смијемо и немамо право да заборавимо оне који су страдали, посебно ми у Београду и Бањалуци, јер су све ове године углавном други причали о нама. Просто немамо право да ћутимо. Због тога смо снимили и филм „Дах живота“, који говори о 12 бањалучких беба  – рекао је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

06

Сви гости на својим мјестима: Весна Копривица технички секретар Представништва РС у Београду

Београдској премијери филма „Дјеца“ присуствовао је велики број личности из културног и јавног живота Србије и Српске.

11

Увијек радо виђен гост међу браћом из РС: Миодраг Линта, потпредседник Одбора за Србе у региону у Скупштини Србије

Документарни филмови из продукције Радио– телевизије Републике Српске већ годинама учествују на домаћим и међународним фестивалима и освајају значајне награде.

08

Свака рана српског рода боли: Светозар Црногорац, потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији, са супругом

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар