Предраг Антонијевић: Дара није „антихрватски филм“, али јесте антиусташки филм!

  • Најишчекиванији српски филм ове године, Дара из Јасеновца снимљен уз подршку Филмског центра Србије, по сценарију Наташе Дракулић биоскопски живот је започео у Сједињеним Државама. Уочи ексклузивне телевизијске премијере на Првом програму РТС-а, Сандра Перовић је разговарала са редитељем филма, Предрагом Гагом Антонијевићем

 

Youtube/РТС приказује, ATA Images

Kако сте одлучили да Дара из Јасеновца пре званичне биоскопске премијере у Србији заказане за 22. април када се обележава 76 година од пробоја последњих заробљеника из логора Јасеновац – има ексклузивну телевизијску премијеру на РТС-у?

– У светлу ових скоријих догађаја у вези са Дарином Оскаровском причом, једноставно мислимо да је дошао тренутак да широка публика што пре види филм да би и и они сами знали о чему сви причамо – да ли је Дара та тазкозвана ‘српска пропаганда’ или није, да ли је Дара ‘антихрватски филм’ или није, да ли је Дара ‘антиусташки филм’, што јесте.

Да ли сте током настајања филма заснованог на истинитом догађају и чињеницама, били свесни тога и очекивали да ће његова реализација изазивати реакције и нападе оних који управо релативизују те злочине?

– Наравно у Хрватској знамо да је велики број људи чиста срца и они су и показали то што су онај филим о Дијани Будисављевић на Пулском фестивалу наградили, али има значајан број људи у Хрватској који и даље гаје ту усташки легат у НДХ. Тако су кренули одмах и напади на овај филм без да се филм види. Биће свуда у свету и биће и по факултетима као да кажем научно наставно штиво ће се овај филм вртети и о њему ће се разговарати.

Након филма уследиће и серија Дара из Јасеновца која ће се приказивати на РТС-у , која колико сам обавештена захтева доснимавање одређених сцена, да ли то значи да ће и прича бити проширена?

– Хоће, дотаћи ћемо се Олује да комплетирамо тај српски егзодус из Хрватске, оно што је почето током Другог светског рата, а што је завршено са Олујом, значи срешћемо неке од тих ликова из овог филма. Ево ово први пут говорим јавно – срешћемо их сада у Олуји и уочи Олује.

САНДРА ПЕРОВИЋ / РТС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. абвгдђежзијклљмнњопрстћуфхцчџш Reply

    Било би добро да филм на почетку има неколико минута интензивног приказа страдања у неком селу пре одвођења у Јасеновачке логоре. Нешто што ће дати тон и продубити догађања после.
    Иначе, филм је доста стилизован и једноличан, без јаке и разуђене линије радње и развоја ликова. Оно што су „слике“ у њему, требало је да буде основа за јачу динамику преко њих, а не пуки опис.
    Но, вреди као први филм после три четврти века.
    И, зло је сада овде, код нас, у префарбаним наследницима комунизма.

Оставите коментар