Поводом 70 година од смрти Атанасија Поповића: ИЗЛОЖБА САБРАЛА ДЈЕЛА ИЗ ТРЕБИЊА, ДУБРОВНИКА И САРАЈЕВА

  • У оквиру преображенских свечаности у галерији Музеја Херцеговине вечерас је отворена изложба радова Атанасија Поповића – првог академски образованог ликовног умјетника из Требиња, а поводом седамдесет година од његове смрти.

Обједињене у сликаревом родном мјесту, на изложби су представљене Поповићеве слике и цртежи – портрети, пејсажи, градски мотиви, платна социјалне тематике – из фундуса Умјетничке галерије Босне и Херцеговине из Сарајева, Умјетничке галерије Дубровника, Српске православне црквене општине Дубровник, као и Музеја Херцеговине Требиње, који у сталној поставци чува и највећи број умјетничких дјела овог знаменитог Требињца.

У име домаћина, посјетиоце изложбе у препуној галерији поздравила је директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић, подсјетивши да је ова установа 1968. године од Атанасијевог брата Уроша добила на поклон 50 слика, све цртеже које су посједовали, али и дио намјештаја њиховог породичног дома.

Она је додала да је вечерас изложено и једно ново Поповићево дјело, јер је Музеј Херцеговине успио да послије 50 година откупи један женски портрет, који ће од сада бити дио сталне поставке дјела знаменитог умјетника у овој установи.

„Ево примјера да ни ентитетске ни државне границе нису препрека да се у култури сарађује, само ако постоји добра воља са свих страна и да таква сарадња увијек резултира великим културним догађајем, какав је овај вечерашњи засигурно“, казао је отварајући изложбу градоначелник Требиња Лука Петровић.

Он је изразио наду да ће изложба радова Атанасија Поповића из ове три установе културе бити представљена и ликовној публици у Дубровнику и Сарајеву.

„Јако ми је драго због ове наше сарадње и волио бих заиста да их буде што више – ако не можемо на неки други начин, онда кроз културу и умјетност да градимо везе, јер умјетност и јесте тај фини суптилни супстрат живота“, поручио је и Марин Ивановић, директор Умјетничке галерије Дубровник, из чијег фундуса је пет слика Атанасија Поповића обогатило вечерашњу изложбу.

Директор Умјетничке галерији БиХ Страјо Крсмановић казао је да је ова установа за потребе изложбе уступила 30 радова Атанасија Поповића, истакавши да увијек настоје да радове који су у њиховом депоу показују публици.

„А гдје би било боље мјесто за Атанасија Поповића од галерије Музеја Херцеговине. Поносни смо на ову изложбу“, рекао је Крсмановић.

Честитке поводом сутрашњег празника, крсне славе града Требињцима је упутила Милица Котур, начелник одјељења за заштиту културног насљеђа при Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Изложба је реализована под покровитељством Министарства просвјете и културе РС и Града Требиња, а требињска публика биће у прилици да је погледа до 18. септембра.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар