Здравко Шотра: Документарни филм “Ево наше деце”

  • На основу снимљених материјала приликом вађења костију из херцеговачких јама, те свједочанстава особа које су преживјеле усташке покоље у Другом свјетском рату, снимљена је документарна ТВ емисија “Ево наше дјеце” приказана 19. априла 1991. у 20:00 на Другом програму ТВ Београда.

evo-nase-dece

Од септембра 1990. године спелеолошка организација “Зелена брда” из Требиња почела је из крашких јама на подручју доње Неретве да вади посмртне остатаке Срба страдалих у Другом свјетском рату.

Прво вађење обављено је из јаме Јагодњаче у Ржаном долу, гдје су према ријечима спелеолога, извадили остатке преко хиљаду жртава. Приликом вађења остатака из јаме Шурманци крај Међугорја, за 12 дана рада извађено “800 жртава, гдје је бачено 300 деце, а нађена је и лобања нерођеног дјетета”.

Слиједила је јама на Бивољем брду, с преко хиљаду жртава, те јама Видоње крај Читлука, гдје су вађени остаци монаха свештеномученика.

Пронађене остатке жртава обрађивао је Институт за судску медицину Војномедицинске академије из Београда. За свој рад спелеолози “Зелених брда” и дјелатници Института добили су одликовања св. Саве 1. реда од Светог архијерејског синода СПЦ и патријарха српског Павла.

У децембру је с истим послом наставила екипа спелеолошког одсјека Планинарског савеза Београда, иначе чланова мобилног тима Цивилне заштите скупштине Београда. Иницијативу за наставак вађења формално су дали становници чапљинског села Пребиловци, односно Срби који су током Другог свјетског рата доживјели тешка страдања, као уосталом и сви становници села доње Неретве. Кости су вађене из седам јама од тринест колико их, према ријечима мештана, укупно има: Голубинке, јаме крај села Шурмановца, јаме на Бивољем брду, Видоње крај Житомислића, из двије јаме крај Хутова и Горње и Доње Кукавуше.

Цјелокупна акција трајала је 32 дана, а према тврдњама спелеолога из њих су изнијете мошти више од 4.000 Срба. Спелеолози су овај посао урадили бесплатно, а награду мјесне заједнице Пребиловци уплатили су у фонд за изградњу заједничке спомен-гробнице цркве костурнице, чија изградња је већ отпочела у јануару 1991.

Са спелеолошком екипом била је и екипа ТВ Београда, под водством редитеља Здравка Шотре, као и новинар Радио Београда Ратко Никић. И они су се заједно са спелеолозима сајлама спуштали на дно јама.

На основу снимљених материјала приликом вађења костију, те свједочанстава особа које су преживјеле усташке покоље у Другом свјетском рату, снимљена је и документарна ТВ емисија “Ево наше дјеце” приказана 19. априла 1991. у 20:00 на Другом програму ТВ Београда.

Дио извађених костију, остаци монаха из житомислићког манастира, сахрањени су 3. фебруара 1991. у гробницу покрај манастирске цркве, у селу Житомислићи крај Мостара. Сахрану и опело, на којем је био велики број људи, предводио је српски патријарх Павле, с више митрополита и свештеника СПЦ.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Здравко Шотра: Документарни филм “Ево наше деце” - УДРУЖЕЊЕ "СРПСКА РАМОНДА"

Оставите коментар