НИНА ОД АРАБИЈЕ – роман Марине Булатовић инспирисан модерним Орјентом

  • Уколико се питате: колико се променила Лоренсова Арабија од почетка XX века до данас – одговоре ћете пронаћи у овом духовитом штиву ауторке Марине Булатовић.

Први пут после Лоренса, Марина Булатовић описује тајанствени Орјент где је живела десетак година, све до лета 2016.

Ова књига руши предрасуде и открива нам Саудијску Арабију у другачијем светлу него што је познајемо. Тако сазнајемо да су камиле и прашњаве путеве заменили џипови који сумануто јуре аутострадама, да су некадашња шаторска насеља постала отмене стамбене четврти, а шопинг молови од стакла и челика постали савремени „сукови“.

Ауторка на врло питак и пријемчив начин, открива еманципацију тамошњих жена које полако престају да робују традицији па сада возе аутомобиле, а црне абаје одлажу на депо модне историје, док истовремено мушкарци постају све веће жртве традиције.

Треће издање романа „Нина од Арабије“ у Србији објавила је ИК Мали Немо из Панчева; а прошле године за Црну Гору и Босну и Херцеговину овај роман објавила је ИК Нова књига из Подгорице.

ВЛАДИМИР КЕЦМАНОВИЋ О РОМАНУ НИНА ОД АРАБИЈЕ

„Нина од Арабије“ је роман о жени која не дозвољава да јој стварност уништи снове. Захваљујући томе, снови јој се претварају у стварност. Без ескапизма, али и без горчине сликајући свет у коме живимо, и управо захваљујући способности да горку пилулу свог времена прогута са осмехом, Марина Булатовић је написала својеврстан уџбеник оптимизма – рекао је Владимир Кецмановић, писац и сценариста.

„Нина од Арабије“ је први роман на Балкану који се читаоцима представља виралним путем, кроз „оживљене“ и свима доступне одломке.

Марина Булатовић данас живи и ради у Канади, дописник је портала Спутњик Србија и РТС Дијаспора, као и „Илустроване Политике“, „Бизнис Магазина“ и магазина „Туристички свет“.

Љубомир Љуба Ђорђевић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар