ЗАВРШЕНИ ТРЕЋИ ДАНИ СРПСКЕ: Србиja чува уставно-правни поредак РС! (ФОТО)

  • СРБИ БЕЗ ГРАНИЦА Затварајући манифестацију потпредседница Владе Републике Српске Сребренка Голић изразила је наду да ускоро неће постојати границе између Србије и Републике Српске

golic

Извор: Слободна Херцеговина
Текст и фото: Слободна Херцеговина

У Београду је вечерас затворена манифестација “Дани Српске у Србији”.Обраћајући се присутнима, у Београдском драмском позоришту, потпредседница Владе Републике Српске Сребренка Голић поручила је да је Србија ослонац РС у очувању уставно-правног поретка који је добила Дејтонским мировним споразумом.

“Још увек су на делу сталне тежње за промену Дејтонског споразума, које би имале за циљ смањење уставних надлежности које су Дејтонским споразумом припале РС. Србија је ослонац РС у њеној жељи да очува уставно-правни поредак који је добила Дејтонским мировним споразумом”, рекла је она у Београдском драмском позоришту.

linta

СРПСКА У СРЦУ: Млађен Цицовић, Споменка Голић, Миодраг Линта (крајње десно)

Голић, која је и министарка за просторно уредење, грађевинарство и екологију РС, истакла је и да је у току борба за очување српског народа у РС и БиХ, и изразила наду да ускоро неће постојати границе између Србије и Републике Српске.

“Желимо да грађани са обе стране Дрине схвате да је то само граница која постоји и која је успостављена међународним уговорима, а ми те границе немамо. Надам се да у скорије време те границе више неће ни постојати”, нагласила је Голић и додала:

“Чинимо напоре да ускладимо законе и да на тај начин допринесемо таквом економском амбијенту да и привредници осјете да раде на јединственом простору.“

vesna

ПУНА САЛА: Весна Вуковић из Удружења Срба у БиХ, у другом реду Војислав Бабић СНД Пребиловци, Миодраг Дунђеровић и Боро Кркелић ЗК Билећа

Како је истакла, РС води “изузетно тешку политичку борбу” за одржање референдума.

“Настављамо ту борбу у којој не желимо и нећемо дозволити даљу ерозију институција РС на уштрб јачања БИХ”, нагласила је Голић.

Цицовић: Јаче везе једног народа са обје стране Дрине!
cicovix hercegovci 02

ДОМАЋИН МЕЂУ ХЕРЦЕГОВЦИМА: Срђан Чомић, Боро Кркелић, Сања Вуковић, Млађен Цицовић (директор представништва РС у Београду), Жарко и Мирјана Ратковић и Светозар Црногорац

Домаћин ових дешавања, директор представништва РС у Београду, Млађен Цицовић подсетио је да је РС у претходних 5 дана била присутна у шест градова Србије на укупно 18 догађаја. Већ сада је најавио да ће следеће године промоција Српске да се прошири на још четири града.
“Наш је циљ даље јачање сарадње РС и Србије, повезивање и учвршћивање веза унутар једног народа са обе стране Дрине”.

Она је подсетила и да је Србија била ослонац РС приликом покушаја да се усвоји Резолуција о Сребреници, која, како је истакла, не би довела до помирења, већ до још већих подела.

Учвршћивању односа Србије и РС доприноси и изградња моста Љубовија-Братунац, као и заједнички пројекти са министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије о успостављању истих услова за грађевинске раднике при изградњи великих инфраструктурних пројеката, истакла је Голић.

mladic

Дарко Младић (Фото: Слободна Херцеговина)

Пројекат под називом “Дани Српске у Србији “ покренут је 2013. године у оквиру споразума о Специјалним и паралелним односима РС и Србије, са идејом да се Србији и њеним грађанима представи РС и њени потенцијали.

sinisa

Љиљана Благојевић и Синиша Ковачевић

Публика је потом могла да ужива у представи бањалучког Народног позоришта РС “Мрешћење шарана”, у режији Егона Савина.

predsyava 02

Песма одала русофиле: Представа нас је подсетила и на време ИБ-а

Међу званицама су били син генерала Ратка Младића Дарко, председник Одбора за Србе у региону  Миодраг Линта, драматург Синиша Ковачевић са супругом глумицом Љиљаном Благојевић, глумац Тома Курузовић, а окупили су се бројни гости као и представници свих херцеговачких удружења у Београду и Панчеву.

predstava 10

Радња представе почиње 8. октобра 1944. године

predstava 01

Бриљирали на сцени: Ања Илић и Бранко Јанковић

poredstava 04

Глумачка екипа испраћена је дуготрајним аплаузом

hercegovci 01

Дружења ће у наредном периоду бити све чешћа: Миленко Чабрило са супругом (ЗК Херцеговац Панчево), Светозар Црногорац, потпредседник Координационог одбора и Жарко Ј. Ратковић са супругом (председник Удружења Јован Дучић у Београду)

 

glumci posle

Глумци из Бањалуке на коктелу након представе

kuruzovic

ВИДИМО СЕ У ЗРЕЊАНИНУ: Херцеговци у друштву глумачке легенде Тома Курузовића, који ће 20. новембра бити гост на свечаној академији поводом 70 година од доласка колониста у Војводину

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар