ЗАВРШЕНИ 21. ЋОРОВИЋЕВИ СУСРЕТИ У ГАЦКУ: Награда за проф. др Миру Радојевић

  • Представљањем „Просвјетиних“ издања синоћ је у саборишту Парохијског дома у Данићима званично затворен 21. Научни скуп историчара. Истакнути научни радници, историчари, књижевници – учесници Ћоровићевих сусрета у Гацку и Билећи, данас ће приликом повратка у Србију на Богословском факултету у Фочи уприличити културно – историјски час.

Подсјећамо, Научни скуп историчара у Гацку и ове године је окупио еминентне историчаре из Србије, Црне Горе, РС и Русије. На тему „Српски добровољци из Русије и Америке“ представљено је дванаест реферата а остали ће бити накнадно приложени. Сви реферати ће бити обједињени у „Зборнику“ који ће свјетлост дана угледати до следећих Ћоровићевих сусрета када ће бити и званично представљен.

Престижно признање , награда „Владимир Ћоровић“ ове године је једногласном одлуком стручног жирија отишла у руке проф.др Мири Радојевић, редовној професорки Филозофског факултета у Београду и дописном члану САНУ за дјело „ Српски народ и југословенска краљевина 1918 – 1941, од југословенске идеје до југословенске државе“

Награда „Светозар Ћоровић“ у Билећи је додијељена Слободану Владушићу за историографскин роман „Велики јуриш“.

Рецимо на крају да су организатори ове најзначајније културне манифестације код нас ОО СПКД „Просвјета Гацко и Билећа, покровитељи Општине Гацко и Билећа у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС.

Љ. Б. / РАДИО ГАЦКО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар