ЗАВРШЕНИ 25. ЋОРОВИЋЕВИ СУСРЕТИ ПИСАЦА У БИЛЕЋИ: У знаку Горана Петровића и лауреата Ранка Крстајића

  • На 25. Ћоровићевим сусретима писаца ,,Српска проза данас“  одржаним протеклог викенда у Билећи научни симпозијум је био посвећен најчитанијем српском писцу Горану Петровићу, док је награда „Светозар Ћоровић“ уручена Ранку Крстајићу за књигу прича ,,Господар среће“

Јубиларни 25. Ћоровићеви сусрети писаца ,,Српска проза данас“ започели су округлим столом ,,Књижевно дјело Горана Петровића“.
-Горан Петровић је вјероватно најзначајнији српски прозни писац данас. Када се погледа његова улога у српској прози и српском језику онда се он може поредити са Андрићем. Човјек који показује да се стандардним језиком могу писати сјајна дјела – истакао је професор Милош Ковачевић.
У Дому културе ,,Јевто Дедијер“ уприличена je свечана академија и уручење књижевне награде ,,Светозар Ћоровић“.

Престижно признање је једногласном одлуком жирија отишло у руке Ранка Крстајића за књигу прича ,,Господар среће“.

Крстајић је истакао да му ово признање, које су до сада добили многи велики српски књижевници, много значи, те да морамо истрајати у организовању ове и сличних манифестација без обзира на тежину времена у којем живимо.

Према мишљењу стручног жирија Крстајић је један од најдосљеднијих писаца фантастичке прозе у савременој српској књижевности.

–  Ранко Крстајић је изразити естета, који има веома високу ликовну културу и упућеност у филмску технику. Он је остао досљедан у виђењу свијета као загонетног, несигурног и опасног за човјека – рекао је академик Јован Делић, предсједник стручног жирија.

Академији је претходило отварање изложбе фотографија Фото – кино клуба Требиње у Галерији ,,Просвјете“.

У оквиру 25. Ћоровићевих сусрета одржано је и књижевно вече у гдје је билећка публика уживала уз прозна дјела и поезију десет аутора.
Крајње занимљиво и необично књижевно вече, окупио је мали број публике, али како је истакао један од аутора атмосфера је била пријатна и домаћинска.
Академик Јован Делић је уз знак захвалности уручио пригодне поклоне у виду књига СПКД „Просвјета“ Билећа.
– Изузетно књижевно вече је иза нас у малој сали, али ми смо навикли чак и у Београду да књижевно вече буде са знатно мањим бројем људи. Баш због мање сале буде пријатнија атмосфера и ближи однос аутора и публике. Идемо задовољни из Херцеговине, јер смо на крајње достојанствен начин обиљежили 25. Ћоровићеве сусрете –  истакао је Делић.
Књижевно вече читањем одломака из својих књига затворио је најчитанији српски савремени писац Горан Петровић, коме је био и посвећен овогодишњи научни симпозијум.
Ћоровићеви сусрети у Билећи одржани су у организацији билећког СПКД ,,Просвјета“, а под покровитељством општине Билећа и Министарства просвјете и културе Републике Српске.
Извор: Радио Билећа
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар