Завршени 20. „Ћоровићеви сусрети писаца“ у Билећи

  • По двадесети пут Билећа су била домаћин изванредних књижевних свечаности, које традиционално СПКД „Просвјета“ организује у вријеме малог Госпођиндана, у част књижевника Светозара Ћоровића, а паралелно са скупом историчара у Гацку, у част његовог брата, знаменитог историчара, Владимира Ћоровића.

 

Додјељене награде „Светозар Ћоровић“ за прозна дјела

Четвороднедне свечаности у част и славу књиге и ове године су крунисане додјелом Ћоровићеве награде. Ове године награда је равноправно додјељена  Драгиши Калезићу и Ранку Рисојевићу. Жири,  који су чинили професор др Јован Делић, проф. Др Ранко Поповић и проф. Др Марко Недић, донијели су одлуку о Ћоровићевој награди размотривши више од четрдесет прозних дјела српске књижевности, која су приспјела на конкурс, током годину дана. Калезићу је награда додјељена за збирку приповједака са обичним називом „Приповјетке“, а Ранку Рисојевићу за роман „Бескућник“. На свечаној академији у част награђених књижевника, о њиховим дјелима су говорили професори др Јован Делић и др Марко Недић.

Округли сто посвећен дјелу Добрила Ненадића

Сусрети писаца у Билећи и ове године су протекли у сјеници преминулих оснивача Ћоровићевих сусрета, профсора књижевности Николе Асановића (преминуо 2015) и књижевника Радослава Братића (преминуо 2016), који су готово у свакој прилици, на књижевним вечерима, књижевним сусретима са ученицима или на округлом столу „Српска проза данас“ помињани за њихов немјерљив допринос. У петак 21 септембра у „Просветиној“ читаоници у Билећи приређен је округли сто књижевника и књижевних теоретичара, под сталним називом: „Српска проза данас“ који је ове године у фокусу имао књижевни опус Добрила Ненадића, лауреата „Ћоровићеве награде“ из 2005. године за роман „Победници“. Ненадић је од 2012.те године члан САНУ. На округлом столу, који је водио др Јован Делић, радове су представили: Др Марко Недић, Видак Николић, др Милош Ковачевић, др Саша Кнежевић, Ранко Рисојевић, Мићо Цвјетић, Аћим Тодоровић, Оливера Доклестић, Ксенија Миловановић, Борјан Митровић и Злата Павић. Највећи број  излагања на округлом столу био је посвећен романима: „Доротеј“ и „Деспот и жртва“.

Књижевно вече „Српска проза данас“

На књижевној вечери у Дому културе, 22 септембра, под уређивачком командом др Јована Делића, наступили су позвани књижевници из: Србије, Републике Српске, односно, Босне и Херцеговине и Црне Горе, који су говорили поезију иличитали одломке из својих прозних дјела. Наступили су: Ранко Рисојевић, Данило Калезић, Мићо Цвијетић, Бата Милановић, Јанко Јелић, Саша Кнежевић, Зоран Радисављевић, Миладин Ћулафић, Аћим Тодоровић, Срђан Милићевић, Оливера Доклестић, Видан Николић и Злата Павић. Програм је уљепшала Снежана Спасић пјевањем у етно маниру.

 

Пратећи програми „Ћоровићевих сусрета“

„Ћоровићеви сусрети“ у Билећи имају и бројне пратеће програме, па је тако отворена изложба слика учесника умјетничке колоније „Пале 2018“, док је у Музеју у Требињу дугогодишњи кустос Народног музеја у Београду, историчар умјетности Никола Кусовац, одржао изузетно надахнуто предавање о Билећанину сликару Стевану Тодоровићу ( 1832-1925).

У билећкој Гимназији књижевници су ученицима одржали час књижевности, а програм је водио Лазар Гњато.

За сјећање на књижевника Радослава Братића, рођеног Билећанина, пред зградом СПКД „Просвјета“ је постављена његова биста, рад академског вајара Живорада Циглића, Братићевог пријатеља, који је скулптуру урадио за пишчевог живота. У оквиру свечаности у част књиге у Требињу и Билећи промовисан је часопис „Нова зора“, бројеви: 57, 58 и 59, док ће број 60 да изађе из штампе крајем ове или почетком наредне године. О „Новој зори“ су говорили : др Јован Делић, Габриела Братић, Зоран Радисављевић и др Саша Кнежевић. Свако од њих имао је значајну улогу у уређењу часописа или раду са пренумерантима за организацију штампања. Такође, промовисан је и зборник радова „Српска проза данас“ о дјелу Бранка Брђанина Бајовића, који је један од претходних добитника ове прстижне књижевне награде. Наиме, постао је правило да се о награђеним књижевницима у наредној години организује научни скуп, којим се даје посебан значај награђеном писцу, анализирању и вриједновању његовог дјела. Зборник радова је приредио др Јован Делић.

У Дому културе у Билећи отворена је изложба репринта старих фотографија војника-бораца из Првог свјетског рата, на страни Србије, уз излагање неких ратних експоната, оружја и друге опреме.

„Ћоровићевим сусретима“ СПКД „Просвјета“ увезује Београд са Билећом и Гацким, Требињем, Фочом, гдје се одржавају главни и пратећи програми.

Габриела Братић за сјећање на супруга Радослава

Велику подршку читавој организацији манифестације „Ћоровићеви сусрети писаца“ дала је госпођа Габриела Братић, супруга преминулог Радослава, преузевши улогу spiritus muvens, некога ко се жртвује великим радом и напором да за љубав почившег супруга, наставља да повезује писце српског говорног подручја, да их мотивише на писање радова, како за теме на округлом столу, тако и за „Нову Зору“. У њој је „Просвета“ добила нову снагу некога ко је вођен великом љубављу и ентузијазмом, у првом реду, не либећи се ни да преписује велике текстове, да их шаље мејловима и да њена мејлинг листа буде примарни контакт за сва дешавања и за континуитет „Ћоровићевих сусрета прозних писаца“ у Билећи. Зато овој изванредној жени све похвале за њен предан рад.

 

    Херцег Нови, 24 септембар 2018.
Оливера Доклестић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар