Емир Кустурица отвара Сајам књига

 

  • Филмски редитељ Емир Кустурица отвориће јубиларни 60. Сајам књига у Београду, сазнаје Данас. Награђивани филмски стваралац и аутор књига „Смрт је непровјерена гласина“ и „Сто јада“ прогласиће отвореном највећу књижевну манифестацију у Србији у име земље домаћина. Овогодишњи сајам биће одржан од 25. октобра до 1. новембра под слоганом „Шта би било да није било“, а земља почасни гост је Русија.

emir-kusturica-750x480

Иначе, поводом обележавања шест деценија постојања, Београдски сајам књига добио је своју прву монографију, коју су штампали Скупштина града Београда као оснивач ове манифестације, Београдски сајам и Одбор Сајма књига. Сведочанство о историји овог догађаја представља и филм који су урадиле Филмске новости.
– Овај јубилеј је значајан догађај у историји београдског културног живота. Сајам књига је доказ да је Београд, током октобра, успео да постане издавачки центар, некада у Југославији, а данас у региону – казао је на промоцијиовог издања градски секретар за културу Владан Вукосављевић.

Према речима председника Одбора Сајма Зорана Аврамовића, читаоци ће захваљујући монографији моћи да сазнају много значајних података, попут детаља да је прва изложба књига у Београду одржана 1893. године.

– Занимљиво је да су до 1990-их година ову манифестацију отварали политичари, те да су тек тада ту улогу преузеле књижевне личности – истакао је Аврамовић.

Извор: Данас

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар