ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ У БЛАГАЈУ: Не брините, на херцеговачки трон долази човјек који се боље моли Богу од мене!

  • Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је данас Свету архијерејску литургију у Храму Светог Василија Острошког у Благају, код Мостара, гдје је прослављена крсна слава цркве. Владика Григорије се у бесједи опростио од вјерника, јер је на засједању Светог архијерејског сабора СПЦ добио на управљање Епархију франкфуртску и све Њемачке.

МОСTАР, 13. МАЈА /СРНА/ – Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је данас Свету архијерејску литургију у Храму Светог Василија Острошког у Благају, код Мостара, гдје је прослављена крсна слава цркве.

Владика је охрабрио вјернике и обећао да ће и он помоћи да се у Мостару изгради све што је започето.

“Будита храбри као до сад, будите народ Божји, волите један другога и градите то што је неизграђено. И ја ћу помоћи, помоћи ћемо са свих страна као што нам помажу добри људи који су одавно отишли физички, али нису срцем. Из Херцеговине се никад не може отићи срцем”, поручио је владика Григорије.

Владика Григорије нагласио је да су људи који живе у Мостару и Благају “најхрабрији од свих Херцеговаца зато што ту живе”, поручивши да треба да траже утјеху у Христу и Светом Василију, да буду храбри и отворених очију.

“Ових дана сви смо почели да плачемо и тугујемо као да је неко умро зато што ја идем на другу службу, али долази бољи и светији човјек од мене, блажи човјек од мене, човјек који се боље моли Богу од мене. Зато нема разлога за страх и узнемирење. Има разлога да један другог кријепимо, брат брата, сестра сестру, да оног другог који није православни поштујемо”, навео је владика Григорије.

У бесједи је говорио о Светом Василију Острошком и Тврдошком Чудотворцу који је поникао у Херцеговини и није питао ко сагријеши него је исцјељивао да би се показивала дјела Божија.

“Није чак питао ни ко је које вјере него је свакога примао на своје груди ко тражи исцјељење”, рекао је владика.

Епископу Григорију саслуживао је новоизабрани епископ захумско-херцеговачки Димитрије и свештеници из долине Неретве.

ИЗВОР: ЕПАРХИЈА ЗХИП

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар