ЧИКАГО: Херцеговци прославили крсну славу – Светог Василија Острошког и Тврдошког (ФОТО)

  • Недавно основано Удружење „Херцеговац“ из Чикага угостило је у суботу 12. маја пријатеље и чланове како би заједно прославили празник Светог Василија Острошког којег ово Удружење обележава и као своју Крсну славу.

У Храму Христовог Васкрсења Палмер у Чикагу после вечерњег Богослужења свечаност је настављено у Сали храма.Председник Удружења „Херцеговац“ из Чикага Душко Магазин је у име домаћина упутио позив Србима из овог дела Америке да се својим радом и свјим идејама прикључе овој српској организацији.

Освећење славског колача и славског жита обавио је старешина овог српског храма у Чикагу Миле Суботић. Он је подсетио на житја Светог Василија Острошког и значај поштивања овог светитеља.

-Данас смо се окупили не само да чувамо свој идентитет, свој језик и своју културу и да будемо поносни на крај одакле водимо порекла, већ пре свега да се код Светог Василија сретнемо са васкрсплим Господом Христом. Пуно ми је срце што сте управо овај српскин храм у Чикагу изабрали за дом своје организације, а ми врата тога дома отварамо са радошћу не само за вас већ за све ваше рођаке и пријатеље – истакао је свештеник Суботић.

Подршку раду удружења пружили су председник Цквено-школске општине Палмер Славиша Стефановић, Удружење крајишких Срба „Прело“ и Удружење Република Српска из Чикага.

У уметничком програму учествовали су гуслар Огњен Глигоревић и здравичар  Рајко Драганић, док су за вечеру служена херцеговачка традиционална јела.
Удружење „Херцеговац“ је почетком ове године основано са циљем да отргне од заборава обичаје, успомене, завичај и велика страдања српског народа у Херцеговини, и да се, како је истакнуто и на овј свечаности, сазида темељ будућим генерацијама да не забораве одакле потичу.

С. Данчуо

ХРАМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА У ЧИКАГУ

Најмлађи српски храм у Чикагу Светог Василија Острошког у насељу Лејк Форест у суботу и недељу обележио је своју храмовну Славу. Богослужења су предводили старешина храма протојереј ставрофор Ђуро Крошњар и ђакон манастира Светог Саве из Либертвила Нектарије Тешановић. Свечаност у овој парохији, која је недавно обележила две деценије, одржана је уз освештење славског колача и славски ручак.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар