ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ У „УТИСКУ НЕДЕЉЕ“: Сваки човјек мора да каже „Ја сам ја, нисам слаба овца на коју вук има право…“

  • Eпископ Дизелдорфа и Немачке Григорије био је гост Утиска недеље на ТВ Нова С

„На пример имате у цркви занимљив, али добар обичај да за Божић, Ускрс и велике празнике не може бити венчања, зато што би или венчање или Ускрс било важније. Или би венчање потиснуло тако велик празник или би празник прогутао један тако важан догађај венчања за неке људе. Тако ми се учинило да је и то (додела ордена) једна стравична грешка која не поштује величину тог 800-годишњег јубилеја и сад одједном ту је једно орденовање које је постало важније од осам векова трајања српске цркве у каквим све околностима и приликама“, рекао је епископ.

„Ово што живимо је последица и врхунац неодговорног затварања очију“, сматра Григорије.

Према његовом мишљењу, проблем је почео оног тренутка, у самом зачетку, када смо онима за које видимо да лажу или чине насиље престали да скрећемо пажњу на то и говоримо о томе.

„Када је престало да се говори немој да лажеш, онда смо дошли до насиља, а насиље је оно против чега се треба борити на најмудруији могући начин. Не насиљем, али протестујући против насиља“, рекао је Григорије.

Владика је испричао и да му је прошлог Ускрса стигао позив у вези са протестима за које је рекао да их подржава, а који су, како је подсетио, почели због тога што је неко ударио човека штанглом у потиљак.

„За мене, као некога се сећа јама у Херцеговини, тај урадац у потиљак, то је нешто најстрашније било, ма ко да је тај човек био, морали су бити протести“, сматра Григорије и додаје да се не ставља ни ничију страну.

Он је оценио да то само говори да смо дошли у фазу када нико не сме бити различит и другачији, што је савим супротно природи онога што је данас свет достигао.

„Ми морамо да чувамо различитости и не смемо их потрети нипошто. Ко хоће да потре различитост и све покрије својом личношћу, ма ко он био он уствари прави поделе. То је мој став, немојте да уносимо поделе“, рекао је Григорије.

Говорећи о састанку владика и патријарха Иринеја са председником Србије Вучићем и чланом председништва БиХ Милорадом Додиком у мају ове године, он је рекао да је кренуо „колапс“ када је један од владика изнео своје мишљење које је било другачије. „Нека мала примебда потпуно искључује све из колосека, јер је неко нешто рекао што није у сагласности и то што је овај старац (владика) рекао извините па ми имамо своје мишљење и ту већ креће колапс“, рекао је Григорије.

Он је истакао да је принцип по коме не смеш бити другачији и различит страшно опасан.

Он се осврнуо на и на Вучићеву констатцију након Сабора Српске православне цркве који је одржан у мају, а којем је председник Србије присуствовао, да су се тамо нашла петорица против њега и да он зна која су то петорица. Поводом тих навода он је рекао да се тога не плаши.

„Ја знам ко су, јака ствар. Ко си ти сада да се ја штрецам и плашим што ти знаш ко сам ја. Свако јутро ћу устати и рећи ја се не слажем са тобом. А то значи да сваки човек треба и мора да каже, ја сам ја, нисам слаба овца на коју вук има право. Ја хоћу да будем човек и личност и као такав хоћу да изграђујем заједницу, а не као поданик и слуга, не као небиће већ као биће, име, као Григорије. То је став који ја заступам то је оно што треба да се догоди овде“, рекао је епископ.

Казао је да, када га питају која је страна, он каже да није ниједна.

„Ја сам ја, никоја страна нисам и хоћу да ти будеш ти и да као такав ту будеш заједно са мном“, рекао је епископ.

Доцент богословског факултета Вукашин Милићевић истакао је да је најопаснија ствар енергија која се троши на самообмањивање и лагање у очи, а која би могла много корисније да буде утрошена.

Он се осврнуо и на питање корупције, које је оценио као системнски проблем и додао да се то решава променом система. Уредник „Недељника“ Вељко Лалић је стање у Србији описао синтагмом „па шта“.

„Па шта он не мора да има диплому, какав докторат?“, наводи Лалић као пример. Он је, навео и да је реч о ауторитарном режиму у којем влада култ личности и популизам.

(Бета, Фонет)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Анонимни Reply

    Sa mnom se piše odvojeno.

Оставите коментар