ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ НА ПЕТРОВДАН: Ако си човјек са свим врлинама и манама – ТИ СИ ПЕТАР

За владику Григорија, Требиње ће увијек бити његова кућа а херцеговачка земља –  његова земља.

„Овај народ је мој народ и ја сам дио Требиња. Примјећујем добре ствари а примјећујем и лоше, као и прије, али сад се мање секирам јер немам одговорност“, каже владика и додаје да је сабирање на велике празнике, наше најдубље утемељење.

„Ја још разговарам са људима одавде и присутан сам. Молим се за ове људе свакодневно јер је Херцеговина мој живот“, прича он осврћући се на данашњи велики празник и наглашавајући да је мало на свијету мјеста који су благословени као наш крај и манастир Светог Петра и Павла који је утемељен на камену Петрове вјере.

„Свети апостол Петар нам цијелим својим животом свједочи да Бог воли и жели да спаси сваког човјека. Ако је неко човјек са свим врлинама и манама, онда је то свети Петар. Петар се љути, плаче, храбар је, неустрашив, слаб је… Петар вјерује у Христа, али се и одриче Христа. Тај исти Петар је запливао ка Христу, упркос свему“, прича епископ њемачки и објашњава зашто нас на то подсјећа.

 

Зато што желим да вам поручим: Ако си у животу био слаб – ти си Петар, ако си био храбар – ти си Петар, ако си био вјеран – ти си Петар, ако си био издајник – опет си Петар, ако си Богом надахнут – ти си Петар… Зато грешни човјече, ако си све ово био, ти си уистину човјек. А ако си човјек, Христос те позива да кренеш са њим, баш као што је позвао Петра када је био рибар“, закључио је владика Григорије.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је честитао славу сестринству манастира али и свим присутним вјерницима данашњи велики празник.

„Нека нам ови светитељи буду на примјер у животу“, каже он.

Након литургије уприличена је трпеза љубави и културно-умјетнички програм.

С.П. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар