ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Херцеговина је заувијек дио мене!

  • У дворишту требињске Саборне цркве одржана је промоција нове књиге владике диселдорфског и њемачког Григорија „Небеска дворишта”. Промоцији је присуствовао велики број поштовалаца лика владике Григорија и велики број Херцеговаца који и сада у својим срцима носе владику који је дуго година бо њихов духовни отац.

 

Књига “Небеска дворишта” критичари хвале и описују као алегорију о малом човјеку на удару пошасти рата. Владика за њу каже да представља личну драму и драму заједнице у којој је одрастао, те да су се те двије драме преламале у истом тренутку.

-Свако писање је исповјест и свака наша ријеч је исповјест и иза сваке наше ријечи стоји читав наш живот. То је баш незгодна ствар када човјек излије читав живот и своју душу на папир. Оно што је чудесно са писањем јесте да оно онда почне да живи само и сваки читалац унесе свој живот у то и има свој причу. Многи су ми људи рекли да су пронашли себе у том што је јако добро али за мене велико изненађење – рекао је владика Григорије.

Владика је рекао да ће у наредном периоду писати о своме одласку из малог Вареша у Београд, а онда из Београда у Требиње и из Требиња у Њемачку.

-Читав наш живот је одрицање и одлажење, растанци, али најчуденије јесте што са собом носимо читав један свјет куд год да одемо и тек када некоме причамо или напишемо ми схватамо колико значи- рекао је владика.

Како каже посветио је књигу људима из свог живота и онима који су га вољели и онима који га нису вољели.

-Ту је и личност моје мајке која је била утицајна на мој живот и са дуге стране личност владике Атанасија који је био духовни отац и мој епископ и на крају крајева свијет у који сам дошао, Острог, Тврдош, Требиње, Херцеговина и свако село у Херцеговини. То је постало дио мене и ја дио тога. То је више неодвојиво. То је прича о одласцима и прича о кидању срца као када се дијете рађа из утробе мајкине, оно се рађа испод срца мајчиног и откине дио њега. Тако и човјек када одлази у свијет – рекао је владика Григорије.

Пјесник Ђорђо Сладоје, који је вечерас говорио о књизи, рекао је новинарима да је у новој књизи владике Григорије видљив напредак у његовом стваралаштву, те да је ријеч о узбудљивој, драматичној причи која се одвија на три колосијека.

– То је прича о Београду 1992. године, друга прича је Планиница завичај у којој живне имагинација, прелијепи описи природе, а трећа димензија је унутрашња драма владикина, односно студента теологије који је одлучио да оде у манастир и замонаши се, да би наступиле препреке, унутрашња преиспитивања, а онда ипак преовладава жеља за служењем Господу, односно народу што владика ради свих ових година – рекао је Сладоје.

Нова књига владике Григорија “Небеска дворишта”, осим у Требињу, промовисана је у Београду, а издавач је издавачка кућа “Лагуна”.

Промоцији је присуствовао градоначелник Требиња Мирко Ћурић, његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки Димитрије и бројни грађани.

Текст: Топ Портал
Фотографије: Епархија ЗХиП

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. катастрофа Reply

    Поштујем Владику Григорија и његов приступ ономе што ради.
    Више не много, откако му је изашло ново издање књиге, коју је штампала Лагуна, на латиници!
    Зашто, побогу?
    Нема српског језика и културе без српске азбуке. Ко пише латиницом прешао је, и не знајући, до пола у Римокатоличанство.

Оставите коментар