ВЛАДИКА ДИМИТРИЈЕ ПРЕДВОДИО ЛИТИЈУ У ПОДГОРИЦИ: Ми не рушимо, већ градимо боље друштво

  • Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Димитрије рекао је вечерас у Подгорици да су литије у Црној Гори израз врхунске бриге за Бога и Божије и људе и људскост и према држави и према друштву.

Фото: Владо Павићевић / ИН4С

 

„По уму и срцу ми је једна мисао Достојевског, а рекао је да ће љепота спасити свијет. И кад гледам све ово што се данас догађа у Црној Гори – та мисао се потврђује. Мислио сам да је она пренаглашена, али сам погријешио јер врхунска љепота је лик нашега Господа и његова жртва. Сваки човјек је љепота која ће спасити свијет који живи за будућност ове дјеце“, рекао је владика Димитрије.

Он је у обраћању вјерницима испред храма Христовог Васкрсења, по завршетку молитвене литије центром Подгорице у пратњи неколико десетина хиљада вјерног народа, истакао да су у литијама сабрани да покажу да их се тиче и да их је брига и да нису равнодушни.

Владика Димитрије је рекао и да су литије израз бриге за Бога и људскост и према свијету и према држави.

„Зато смо дужни и одговорни да пазимо ову тајну и да не дозволимо овима који нас клеветају да нешто рушимо, али ми ништа не рушимо, него градимо и градимо наша срца и градимо друштво у којем живимо“, истакао је епископ захумско-херцеговачки.

Подгорички парох отац Предраг Шћепановић похвалио је народ који већ два мјесеца долази на литије и додао да је, осим епископа Димитрија, у Подгорици и архимандрит Сергије из Чикага.

Отац Шћепановић је обавијестио присутне да је у главни град Црне Горе стигао и отац Предраг Поповић и десеторо вјерника из Велике Плане, који су пјешачили 12 дана до Подгорице.

Свештенство је, као и током претходних литија, позвало грађане да не носе политичка обиљежја.

Литија је протекла у мирној и достојанственој атмосфери, а ово је осма седмица од када се служе молебани Богородици и молитвене литије у Подгорици од усвајања Закона о слободи вјероисповијести којем су се Српска православна црква и вјерници у Црној Гори оштро успротивили.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар