Влада Српске исплатила Електропривреди 10 милиона КМ

  • Влада Републике Српске исплатила је “Електропривреди Српске” /ЕРС/ први дио /четвртину/ главнице у вриједности од 10 милиона КМ, са каматама, на основу емисије дугорочних обвезница Републике Српске.

reg-eps-rs
“Обвезнице су купљене 9. априла 2014. године, уз обавезу Владе за исплату главнице у четири једнака ануитета једном годишње, уз камату која се обрачунава на остатак главнице и исплаћује једном годишње заједно са припадајућим дијелом главнице”, наводи се у саопштењу из ЕРС-а.

Укупна инвестиција-куповина је износила 40 милиона КМ дугорочних обвезница, и то Хидроелектране на Дрини 25 милиона КМ, ХЕ на Требишњици 10 милиона КМ и ХЕ на Врбасу пет милиона КМ.

У ЕРС-у напомињу да је по истеку једногодишњег периода Влада Републике Српске испоштовала обавезу и услове под којима су купљене обвезнице и четвртина уписаног износа са каматом је уплаћена на трансакциони рачун зависних предузећа из састава “Електропривреда Републике Српске” 16. априла 2015. године.

Из ЕРС-а подсјећају да је, на основу одлуке Владе Републике Српске, објављен јавни позив за упис и уплату емисије обвезница јавном понудом свим домаћим и страним физичким и правним лицима.

У саопштењу се наводи да су се на јавни позив одазвале три хидроелектране из састава ЕРС-а, уз претходну одлуку надзорних одбора тих зависних предузећа о инвестирању-куповини обвезница Републике Српске и дату сагласност Скупштине матичног предузећа.

Извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар