БЕОГРАД, 11.ДЕЦЕМБАР – НОВИ САД, 12. ДЕЦЕМБАР 2019. ГОДИНЕ: Промоција монографије „Невесиње“

  • Задовољство нам је да вас обавијестимо да ћемо организовати представљање монографије НЕВЕСИЊЕ читалачкој публици у Србији и то:

 

  • У Београду, 11. децембра 2019. године, у 19 сати, у АмфитеатруНародне библиотеке Србије, улица Скерлићева број 1 и
  • У Новом Саду, 12. децембра 2019. године, у 19 сати, у Историјском архиву града Новог Сада, улица Филипа Вишњића број 2а.

Учествују: начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, главни и одговорни уредник Светко Ковач и аутори: проф. др Милован Пецељ, др Милан Гулић и Зоран Јањић. У програму у Београду ће учествовати женски пјевачки квартет Луча, а у Новом Саду женска пјевачка група из ансамбла младих при Удружењу Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији из Новог Сада.

Монографија Невесиње настала је у години у којој се обиљежавају два велика јубилеја – 800 година од када је Невесиње први пут поменуто у неком писаном документу и исто толико година од када је архиепископ Сава, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, поставио првог епископа Хумске епископије. У свјетлу чињенице да је то и година када је Српска православна црква добила своју аутокефалност, 1219. година заузима значајно мјесто у историји Невесиња, његовим симболима, духовности и традицији.

На изради Монографије ангажовао се тим од 17 аутора, од којих пет доктора наука, два магистра, један мастер докторанд, док су остали чланови тима аутори књига и других садржаја или добри познаваоци тематика о којима су писали. Издавачи су општина Невесиње и Удружење Невесињаца у Београду.

Структуру Монографије чине три цјелине: „Невесиње кроз историју“, „Невесиње данас“ и „Невесиње у будућности“. У свакој од тих цјелина обрађени су најзначајнији садржаји који чине суштину појединог периода. Текст је обогаћен пажљиво одабраним фотографијама које доприносе да представа о написаним садржајима читаоцу буде комплетнија и увјерљивија. Монографија је штампана у колору, на високо квалитетном папиру и у тврдом повезу.

Монографија Невесиње даје комплексну слику једног изузетног дијела Републике Српске, његове прошлости, садашњости и будућности. Она је прије свега намијењена онима који воле Невесиње, али и свима који желе да га посјете као интересантну туристичку дестинацију или да искористе његове велике потенцијале за развијање пословних успјеха. Према томе, она нема само локални него и знатно шири карактер и значај и требала би бити инспирација и идеја за даља истраживања значајних историјских догађаја и личности, културно-историјских и природних вриједности, природних потенцијала и ресурса, те даљи економски напредак и развитак Невесиња.

 

Улаз је слободан – добро дошли!

 

У Београду,

  1. децембар 2019. године
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар