Слободна Херцеговина » БЕОГРАД, 11.ДЕЦЕМБАР – НОВИ САД, 12. ДЕЦЕМБАР 2019. ГОДИНЕ: Промоција монографије „Невесиње“

БЕОГРАД, 11.ДЕЦЕМБАР – НОВИ САД, 12. ДЕЦЕМБАР 2019. ГОДИНЕ: Промоција монографије „Невесиње“

  • Задовољство нам је да вас обавијестимо да ћемо организовати представљање монографије НЕВЕСИЊЕ читалачкој публици у Србији и то:

 

  • У Београду, 11. децембра 2019. године, у 19 сати, у АмфитеатруНародне библиотеке Србије, улица Скерлићева број 1 и
  • У Новом Саду, 12. децембра 2019. године, у 19 сати, у Историјском архиву града Новог Сада, улица Филипа Вишњића број 2а.

Учествују: начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, главни и одговорни уредник Светко Ковач и аутори: проф. др Милован Пецељ, др Милан Гулић и Зоран Јањић. У програму у Београду ће учествовати женски пјевачки квартет Луча, а у Новом Саду женска пјевачка група из ансамбла младих при Удружењу Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији из Новог Сада.

Монографија Невесиње настала је у години у којој се обиљежавају два велика јубилеја – 800 година од када је Невесиње први пут поменуто у неком писаном документу и исто толико година од када је архиепископ Сава, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, поставио првог епископа Хумске епископије. У свјетлу чињенице да је то и година када је Српска православна црква добила своју аутокефалност, 1219. година заузима значајно мјесто у историји Невесиња, његовим симболима, духовности и традицији.

На изради Монографије ангажовао се тим од 17 аутора, од којих пет доктора наука, два магистра, један мастер докторанд, док су остали чланови тима аутори књига и других садржаја или добри познаваоци тематика о којима су писали. Издавачи су општина Невесиње и Удружење Невесињаца у Београду.

Структуру Монографије чине три цјелине: „Невесиње кроз историју“, „Невесиње данас“ и „Невесиње у будућности“. У свакој од тих цјелина обрађени су најзначајнији садржаји који чине суштину појединог периода. Текст је обогаћен пажљиво одабраним фотографијама које доприносе да представа о написаним садржајима читаоцу буде комплетнија и увјерљивија. Монографија је штампана у колору, на високо квалитетном папиру и у тврдом повезу.

Монографија Невесиње даје комплексну слику једног изузетног дијела Републике Српске, његове прошлости, садашњости и будућности. Она је прије свега намијењена онима који воле Невесиње, али и свима који желе да га посјете као интересантну туристичку дестинацију или да искористе његове велике потенцијале за развијање пословних успјеха. Према томе, она нема само локални него и знатно шири карактер и значај и требала би бити инспирација и идеја за даља истраживања значајних историјских догађаја и личности, културно-историјских и природних вриједности, природних потенцијала и ресурса, те даљи економски напредак и развитак Невесиња.

 

Улаз је слободан – добро дошли!

 

У Београду,

  1. децембар 2019. године

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина