Влада РС узела 60 милиона KM да закрпи Буџет

  •  Из Владе Републике Српске данас су потврдили да су 60 милиона марака са escrow рачуна, односно од сукцесије и приватизације, узели како би платили доспјеле буџетске обавезе, не осврћући се на упозорења јавног ревизора да су то и раније радили без одобрење Народне скупштине РС.

„Влада Републике Српске утврдила је на основу Закона о буџетском систему Републике Српске, на својој Првој сједници одлуке које се односе на обезбјеђивање средстава за несметано извршавање доспјелих буџетских обавеза“, одговорили су за портал Capital из Министарства финансија.

Capital је објавио данас да је Влада РС без објашњења с escrow рачуна узела 60 милиона КМ, те да у одлукама о томе није образложила за шта ће искористити новац са тог рачуна посебних намјена.

Подсјећамо, Влада је 60 милиона КМ са escrow рачуна узела и 2011. године, а Главна служба за ревизију јавног сектора РС је у извјештајима након тога напоменула да „коришћење средстава са escrow рачуна за измирење доспјелих буџетских обавеза није одобрила Народна скупштина“.

На питање колико је тренутно новца на escrow рачуну, ко и колико дугује и када треба да врати новац на поменути рачун, у Министарству финансија нису одговорили наводећи само да је „Информација о стању на рачуну посебних намјена интегрални дио извјештаја о извршењу Буџета, који су јавности доступни на сајту Министарства финансија“.

Међутим, посљедњи извјештај о извршењу Буџета, доступан на сајту Министарства финансија, односи се на прва три мјесеца прошле године. У том извјештају се наводи да је на escrow рачуну 31. марта 2018. године било 10,8 милиона КМ.

Портал Capital објавио је податак о салду escrow рачуна са 6. јуном 2018. Тада су у Министарству рекли да је на том рачуну 2,2 милиона КМ.

У Министарству нису објаснили зашто одбијају јавности дати информацију колико новца тренутно има на рачуну посебних намјена.

С. Шурлан / Capital 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар