ВЛАДА РС ОДУЗЕЛА КОНЦЕСИЈУ „ЕОЛ ПРВИ“: Пропала изградња вјетропарка од 150 милиона КМ у Невесињу

  • Влада Републике Српске раскинула је концесиони уговор о изградњи вјетропарка „Трусина“ у Невесињу са фирмом „Еол први“, у који је било најављено улагање од 150 милиона КМ.

Почетак изградње овог вјетропарка неколико пута је одлаган, а иако су из Министарства енергетике и рударства раније увјеравали да је инвеститор озбиљан и да је доставио увјерљиве доказе да ради на реализацији овог пројекта, Влада РС је на сједници прошле седмице, ипак, донијела рјешење о раскиду уговора.

„Раскида се уговор о концесији за изградњу и коришћење парка вјетрењача на локацији Трусина у Невесињу закључен између Владе РС, Министарства индустрије, енергетике и рударства РС и „Еол први“ Невесиње“, наведено је у рјешењу Владе РС.

Помоћник министра за електроенергетику РС Милан Баштинац рекао је данас за capital.ba да је Влада раскинула уговор јер инвеститор већ годинама не доставља банкарску гаранцију.

„Концесионар од потписивања уговора о концесији никада није доставио банкарску гаранцију“, рекао је Баштинац и додао да на пројекту ништа значајно није урађено од момента када је фирма добила концесију.

На питање због чега раније није раскинут овај уговор уколико концесионар није достављао гаранцију, Баштинац је рекао да је Влада покушавала да буде флексибилна и да разумије проблеме концесионара са којима се суочавају.

„Међутим, у овом случају смо исцрпили сва средства, дали смо максималне услове да инвестиција буде покренута, дали смо нове рокове за достављање банкарске гаранције, слали упозорења, али они то нису испунили и били смо приморани да раскинемо уговор“, рекао је Баштинац.

Коментар из фирме „Еол први“ данас нисмо успјели добити.

Стратешки партнер предузећа “Еол први” у овом пројекту требало је да буде фирма “Кермас”, у власништву Данка Кончара, који живи и ради у Лондону, а поријеклом је са наших простора.

Влада РС је фирми “Еол први” у октобру 2012. године дала концесију на 30 година за изградњу вјетропарка са 17 турбина на Трусини укупне инсталисане снаге од 51 мегават.

Медији су прошле године писали да би градња вјетропарка “Трусина” код Невесиња коначно могла почети те да би први киловати струје требало би да “потеку” крајем 2019. године. Међутим, од тога неће бити ништа.

Иначе, на дневном реду сједнице Народне скупштине РС, која је у току, налази се Приједлог закона о измјенама Закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији по хитном поступку. Тим законом Влада РС укинула је подстицај за вјетроелектране.

capital.ba

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар