ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ЗВОРНИКУ: Вехабија убио полицајца, обавештајци знали да се припрема напад!

  • Нердин Ибрић, припадник вехабија, убио је вечерас у нападу на Полицијску станицу у Зворнику једног полицајца и ранио двојицу. У пуцњави је страдао и нападач. Влада РС на ванредној седници осудила напад

Bosnia shooting
Припадник радикалног вехабијског покрета из Тузле Нердин Ибрић је у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, са покличем „Алаху акбар“, убио полицајца Драгана Ђурића, а ранио његове колеге Стеву Миловановића и Жељка Гајића. Нападач је потом убијен у размени ватре са полицијом, потврђено је „Новостима“ у полицијским и безбедносним круговима у РС.

Незванично, нападач стар око 24 године, стигао је око 19.15 часова, у тренутку примопредаје смене, испред полицијске станице у аутомобилу „голф два“ црне боје и одмах је по изласку из возила у упаду у станицу „сачмаром“ почео да пуца на полицију. Прво је погодио Ђурића, а онда је убијен у пуцњави.

Метеж и хаос владали су у том тренутку на зворничким улицама. Око зграде полицијске станице било је крви. Пролазници су бежали на све стране.

– Полицајци су, спашавајући сопствене животе, отворили ватру на нападача који је имао две пушке код себе, а изгледом је подсећао на припаднике вехабијског покрета, рекао нам је полицајац из Зворника.

Министар за унутрашње послове Републике Српске Драган Лукач рекао је да су познати нови детаљи напада, а да је полиција одмах након напада блокирала кућу нападача у селу Сапна.

Лукач је рекао и да су „од једног полицајца, бошњачке националности у Зворнику, добили информацију да се Ибрић последњих месеци чудно понашао и да се приликом молитве у џамији посебно издвајао, да је клањао по вехабијским обичајима“.

– Све упућује да је везан с вехабијским покретом. Видећемо да ли је повезан с другим лицима и да ли је ово планирани и појединачни напад, рекао је Лукач.

Лукач је позвао све грађане у Зворнику да остану мирни, истичући да ће полиција, у складу с својим овлашћењима, истражити напад на полицијску станицу у тој општини.

– Позивам све грађане да остану мирни и сви ће добити комплетну информацију о чему се заправо ради, рекао је Лукач, који је после напада на полицијску станицу хитно отишао у Зворник и најавио да ће остати у тој општини и током ноћи.

Он је за РТРС рекао да се нада да неће доћи до било какве освете или било чега што би могло да узнемири РС и БиХ и да ће полиција предузети мере да заштити све грађане.

Лукач је казао и да је разговарао с министром за безбедност Драганом Мектићем и директором СИПА-е Гораном Зубцем и да се очекује долазак тужилаца БиХ у Зворник који ће водити истрагу, будући, како је навео, да се ради о терористичком чину. Влада Републике Српске осудила је на касно вечерас на ванредној седници напад у Зворнику, и позвала на мир и толеранцију.

Како сазнају “Новости“, обавештајне структуре у БиХ су имале још пре три дана информацију да се припрема напад у Зворнику, али су очигледно заказале, јер напад није спречен, а немилосрдно је убијен полицајац. Све безбедносне информације говоре да је реч о терористичком акту који је унапред испланиран.

У приправности су све патроле зворничке и полиције РС које ће данас обезбеђивати све државне установе, школе и вртиће у складу са својим надлежностима. Међутим, то не значи да школе и вртићи неће радити. Ванредне седнице Владе РС и Председништва БиХ поводом терористичког напада биће одржане у Бањалуци и Сарајеву.

– Чуо сам рафалну паљбу у близини полицијске станице. Осетио сам да се нешто страшно дешава. Побегао сам и сакрио се иза оближњег зида, каже случајни пролазник.

На лице места одмах су стигли и истражиоци Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ.

– Агенција је у координацији с МУП РС мобилисала све своје обавештајне капацитете ради прикупљања сазнања и информација у вези с овим догађајем, потврдила је „Новостима“ Кристина Јозић, портпарол Агенције.

Обавештајно-безбедносна агенција вечерас је обавестила све агенције у БиХ о могућим новим нападима на полицијске станице широм БиХ. Министар сигурности БиХ Драган Мектић потврдио је да су пре три дана постојала обавештајна сазнања о могућем терористичком нападу.

Председник Меџлиса ИЗ Зворник Мустафа еф. Мухаремовић осудио је напад и убијање и рањавање полицајаца у Зворнику, а цео текст можете прочитати ОВДЕ.

ДОДИК: ТЕРОРИСТИЧКИ АКТ

Председник РС Милорад Додик изјавио да је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику доказ да Српска не може да рачуна на обавештајне изворе из БиХ.

– Није било никаквих података о терористичком нападу. То само говори колико безбедносна структура у БиХ функционише и колико има потенцијалних терориста спавача, који су у сваком тренутку спремни да било где направе терористички акт – рекао је Додик.

Он је истакао да је ово напад на институције система и да сигурно није индивидуалан чин, мада ће сви покушати да то на тај начин презентују.

Додик је подсетио да је нападач изабрао као мету напада полицијску станицу, дошао са аутоматском пушком, викао „Алаху акбар“ и безочно убио полицајца.

Без обзира што је појединац извршио овај напад, каже Додик, он је морао у некој средини да буде едукован за тако нешто.

– Очигледно је да је ту реч о нападу из верских и терористичких разлога и да је ово терористички акт – рекао је Додик.

УПОЗОРАВАМО ДА ЈЕ СНИМАК УЗНЕМИРАВАЈУЋЕГ САДРЖАЈА

Министар унутрашњих послова РС Лукач одмах је мобилисао сву полицију РС и ставио их у стање приправности. Лукач је из Бањалуке, одмах по добијању информације о нападу, хеликоптером отишао у Зворник.

Он је раније упозорио да овај догађај може бити почетак много горих догађања у Српској.

– Нећемо дозволити да терористи владају, безбедност је подигнута на највиши ниво. Говорили смо да је борба против тероризма потребна, морамо заштитити наше полицајце, грађане и установе, јер ово може бити почетак много горих дешавања у РС. Предузећемо све могуће мере да заштитимо грађане. Грађани се такође требају укључити и доставити све евентуалне информације о терористима. Имаћемо одговоре на овакве ствари, нећемо опростити нити заборавити, то сви морају знати, изјавио је Лукач.

ЖЕЛЕ ДА ДЕСТАБИЛИЗУЈУ РС

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже за „Новости“ да је напад у Зворнику осмишљен ради дестабилизације РС и региона. – Није случајно мета полицијска станица, јер је то у ствари напад на државу и уставни поредак. Бојим се да терористи овим нападом само шаљу поруку на шта су све спремни и шта све планирају да раде у РС и БиХ – упозорио је Галијашевић.

СТЕФАНОВИЋ: САУЧЕШЋЕ ЛУКАЧУ, МЕРЕ ДА СЕ СПРЕЧЕ СЛИЧНИ НАПАДИ

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић данас је колеги из Републике Српске Драгану Лукачу изјавио саучешће због напада у Зворнику, истичући да МУП Србије предузима све мере како би спречио сличне појаве на својој територији и пружио подршку Републици Српској у борби против тероризма.

„Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић разговарао је са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем и том приликом изјавио саучешће због погибије полицијског службеника током напада припадника вехабија на полицијску станицу у Зворнику“, речено је Танјугу у МУП-у Србије.

НАДЛЕЖНИ НАЈАВИЛИ ОШТРУ АКЦИЈУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

Напад на полицијску станицу у Зворнику изазвао је оштра реаговања надлежних у Републици Српској и БиХ.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић је рекао да овакве ствари не могу бити толерисане и најавио да ће у сарадњи с Тужилаштвом БиХ отпочети оштру и репресивну акцију.

„Ми више не можемо толерисати овакве ствари ни у каквом облику. Запали смо у огромне проблеме и, ако се не супротставимо томе, само ћемо све дубље тонути. Са Тужилаштвом ћу наћи конкретан одговор на ове проблеме“, рекао је кратко Мектић у изјави за “Кликс.ба“.

Тужитељи Тужилаштва БиХ, јавља тај сарајевски портал, на путу су ка Зворнику где се очекује увиђај, потврдио је портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

„Већ смо припадницима МУП-а РС и СИПА-е дали одређена упутства што се тиче самог увиђаја и даљих активности у истрази очекујемо да ће ускоро бити на месту догађаја“, рекао је Грубешић истакавши да се више информација може очекивати у уторак ујутру.

Директор СИПА Горан Зубац такође је најавио сузбијање тероризма.

Према његовим речима, напад на полицијску станицу у Зворнику је доказ да у БиХ постоји тероризам, те да је ово изражен тористички напад.

„Са Тужилаштвом и свим осталим агенцијама морамо спровести све мере како бисмо сузбили тероризам или ће доћи време када ће тероризам дефинисати државу“, изјавио је Зубац.

ВУЧИЋ ПОСЛАО ТЕЛЕГРАМ

Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешца председници владе и председнику Републике Српске, Жељки Цвијановић и Милораду Додику, поводом напада на полицијску станицу у Зворнику, поручивши да је снажно потрешен вешћу о најстрашнијем нападу у којем је страдао полицајац.
„Тешко је у тренуцима велике трагедије наћи речи утехе за породицу човека који је посветио живот очувању мира и безбедности. У име Владе Републике Србије и своје име вама и породици упућем искрено саучешће“, наводи се у телеграму премијера Вучића. Oн је најавио да ће Додик заједно са министром унутрашњих послова РС допутовати за два дана у Београд где ће разговарати како са њим тако и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.
Грађани Зворника су били у шоку.

Извор: Новости.рс
Фото: Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар