ВЛАДА РС: Неприхватљиво Драшковићево писмо намјере за Национални парк “Сутјеска”

  • Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић сматра неприхватљивим Писмо добре намјере, које је пословни систем “Свислајон-Таково” ДОО Требиње упутио Влади Републике Српске у којем се изражава намјера да инвестира у Национални парк “Сутјеска”.

Требиње - хотел Сутјеска - пројекат

Требиње – хотел Сутјеска – пројекат

“Писмо намјере у којем се предлаже јавно-приватно партнерство и управљање Националним парком у омјеру 70:30 одсто је неприхватљиво, јер није у складу са правном регулативом и то писмо не може бити предмет даљих активности”, изјавила је Голићева Срни.

Она је навела да је о овоме пословни систем “Свислајон-Таково” обавијештен и писаним путем.

Голићева је истакла да је представницима пословног система “Свислајон-Таково” указано да, у складу са важећим прописима, Националним парком може управљати искључиво јавна установа.

“У складу са чланом 7 Закона о стварним правима објекат права својине и других стварних права не могу бити дијелови природе који су по својим особинама општа и јавна добра и као такви не могу бити у власти физичког или правног лица појединачно, те не могу бити предмет приватизације или купопродајних односа”, појаснила је Голићева.

Она је подсјетила да је ријеч о подручју посебне намјене, које ужива посебне мјере заштите и гдје је једини власник природних ресурса Република Српска.

Према њеним ријечима, предмет правног посла, такође, не могу бити објекти који припадају Меморијалном комплексу, а на основу Одлуке Народне скупштине Републике Српске, којом се утврђује да је спомен-комплекс “Тјентиште”, који чине споменик Битке на Сутјесци, спомен-кућа и спомен-костурница, те појединачна спомен-обиљежја, Савин гроб и Љубин гроб, културно добро од општег интереса и као такво ужива посебну бригу и заштиту.

“Практично, то значи да се може инвестирати у постојеће угоститељско-туристичке и спортско-рекреативне потенцијале Националног парка `Сутјеска`, који захтијевају реконструкцију и адаптацију”, истакла је Голићева.

Према њеним ријечима, имајући у виду да је ријеч о подручју посебне намјене и посебних вриједности, да би се створили услови за покретање активности за било коју врсту правног посла у Националном парку “Сутјеска” у складу са прописима који регулишу ову материју, неопходно је израдити студију економске оправданости.

Голићева је нагласила да ће предмет на студија показати могуће моделе партнерства након чега се потенцијални инвеститори могу опредијелити за један од могућих модела.

“Ријеч је о студији коју би радила независна консултантска кућа првокласног ранга. На основу налаза овлаштеног судског вјештака грађевинске струке и Републичке дирекције за обнову и изградњу, извршиће се процјена одвојеног дијела самосталних непокретности које могу бити предмет правног посла”, каже Голићева.

Она је рекла да у овом моменту, предмет разговора може бити само хотел “Сутјеска”, који је потпуно девастиран у ратним дејстима од 1992. до 1995. године и који, као такав, може представљати извор опасности за посјетиоце Националног парка, додајући да овај објекат посједује грађевинску дозволу и комплетну пројектну документацију.

Голићева је истакла да је представницима пословног система “Свислајон-Таково” ДОО Требиње јасно указано да се не може приступити извођењу било каквих радова у Националном парку “Сутјеска” прије него што се, у складу са важећим прописима, проведу процедуре, закључи уговор, добију потребне сагласности и дозволе.

Она је додала да је Министарству и Влади Српске стало да се новим инвестицијама у угоститељско-туристичке и спортско-рекреативне потенцијале Националног парка “Сутјеска” допринесе развоју општина Фоча, Калиновик и Гацко на чијим подручјима се налази Национални парк и развоју цијеле Херцеговине.

“С обзиром да је ријеч о подручју посебне намјене и посебних вриједности институције Републике Српске ће инсистирати на досљедном поштовању прописа, с циљем заштите својих интереса”, закључила је Голићева.

У складу са препоруком предсједника Владе Републике Српске, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију и потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић одржала је низ мултисекторских састанака како би се размотриле могућности и предложена рјешења и на јасан начин дефинисали даљи кораци и процедуре за реализацију инвестиција у Националном парку “Сутјеска”.

На састанцима су присуствовали и представници пословног система “Свислајон-Таково” ДОО Требиње.

ИЗВОР: АТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар