Влада заложила буџет да би „Шуме Српске“ добиле кредит од 12 милиона

  • Влада Републике Српске дала је безусловне гаранције за кредитно задужење “Шума Републике Српске” од 12 милиона марака како би могли платили барем дио од 40 милиона нагомиланих обавеза према држави, радницима, добављачима и извођачима радова.

Ријеч је о два кредита од по шест милиона марака који ће исплатити “Уницредит” и “НЛБ” банка. Рок за враћање је шест година уз грејс период од годину дана и поприлично високу каматну стопу од четири одсто годишње.

“Република Српска безусловно гарантује правовремено плаћање свих обавеза према уговорима које ће закључити Шуме Републике Српске са банкама. У случају доспјелог и неплаћеног ануитета РС ће извршити плаћање из буџета”, наводи се у Одлуци о давању сагласности на издавање гаранција за кредитно задужење.

Иначе, како портал KАПИТАЛ сазнаје, “Шуме” нису планирале тражити гаранције власти за кредит јер су као колатерал понудили пословне објекте, механизацију и сировину, али очито да то није било довољно да убиједи банкаре да ће га моћи отплаћивати и да је заложена имовина довољне вриједности.

Предузеће закључно са септембром ове године има обавезе од 41 милион марака и углавном су све неодложне. Добављачима се дугује непуних 19 милиона марака, држави за порезе и доприносе 13,3 милиона КМ, а локалним заједницама 9,5 милиона КМ.

Када се погледају обавезе јасно је да ће кредитом од 12 милиона моћи да се покрије само дио обавеза.

Подсјећамо, још у мају Влада је овом предузећу дала сагласност да се кредитно задужи за 22 милиона марака, али очигледно није било расположених кредитора који би то исфинансирали.

“Шуме Српске” су за 2019. годину пријавиле добит од 5,5 милиона марака, што је за четвртину лошији резултат од 2018. године када је приказана добит од 7,7 милиона марака. Многи сматрају да су „Шуме“ и тај финансијски извјештај фризирале, као и годинама прије, те да су требале приказати огроман губитак, о чему смо писали. „Шуме“ запошљавају око 5.000 људи или пар хиљада више од односу на стварне потребе предузећа.

КАПИТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар