У Србији од 1. јануара цијена тестирања на лични захтјев 9.000 динара

  • Влада Србије је саопштила да је усвојила нове мере које је у понедељак предложио Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид-19. Мере ће ступити на снагу у недељу, 20. децембра.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, нове мере односе се на улазак како домаћих, тако и страних држављана у Србију.

„Имајући у виду новогодишње и божићне празнике од којих нас дели још мало времена, очекује се традиционално већа фреквенција људи на свим граничним прелазима. У циљу спречавања ширења корона вируса, раног откривања заражених особа и заштите здравља свих становника Републике Србије, Влада је усвојила да улазак у Србију буде дозвољен само уз негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да држављани Србије који не поседују негативан ПЦР тест, морају бити у кућној изолацији 10 дана. Они се могу тестирати у Србији и уколико њихов ПЦР тест буде негативан, више неће бити у обавези да буду у кућној изолацији.

„Цена тестирања на лични захтев за стране држављане од данас износи 18.000 динара, док је за држављане Републике Србије цена до краја године непромењена и она износи 6.000 динара. Од 1. јануара 2021. године, цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара“, сапштила је Влада Србије.

Влада Србије апелује на све грађане који желе да се тестирају на лични захтев да заказивање тестирања обаве искључиво електронским путем.

„У складу са повећаним бројем тестирања на лични захтев, које се очекује у наредним недељама, електронско заказивање од драгоцене је помоћи, како би се избегле гужве и редови испред ковид амбуланти и спречио ризик од потенцијалног заражавања грађана“, пише у саопштењу.

Додаје се да грађани, страни држављани са одобреним боравком у Србији, као и страни држављани без одобреног боравишта (туристи), „могу на једноставан и брз начин да закажу термин у некој од 26 лабораторија у 23 града и општине у Србији на адреси еУправе.

„Да би се користила услуга еЗаказивање за ПЦР тестирање на лични захтев, није потребно да се грађани региструју на порталу еУправа. Потврду да сте успешно заказали термин добијате на имејл који сте навели, као и СМС поруку“, саопштено је.

Влада Србије још једном је апеловала на све грађане „да буду одговорни, воде рачуна о свом здрављу, као и здрављу својих најмилијих“.

„Поштовање превентивних мера и даље остаје једини сигуран и доказан начин заштите од корона вируса. Ношење маске у затвореним просторима, одржавање раздаљине као и редовна хигијена руку и дезинфекција простора су од кључног значаја за све нас и једини пут до очувања нашег здравља“, закључила је Влада Србије.

АГ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар