Званичници РС: Прослава 9. јануара доказ јачања Српске (ФОТО и ВИДЕО)

  • Полагањем вијенаца на спомен обиљежја палим борцима Војске РС, борцима Народно ослободилачког рата и на споменик „12 беба“ у Бањалуци, почело је обиљежавање Дана Републике Српске. Вијенце су положили представници највиши званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ, градоначелник Бањалуке и представници удружења проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата.

    0901

    Милорад Додик положио вијенце на Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци (Фото: РТРС)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се Дан Републике – 9. јануар слави као доказ њеног јачања и опредјељења за њено постојање.
Додик је након полагања вијенаца на Споменик рекао да је Српска створена прије ратних сукоба у Босни и Херцеговини, а била је израз легитимног права српског народа у то вријеме.
„Атмосфера дан пред обиљежавање Дана Републике је баш онаквка каква и доликује датуму стварања Српске“, нагласио је Додик.
Према његовим ријечима, Република Српска је са свим својим капацитетима посљедњих година прошла веома тежак период континуираног оспоравања, али са великом љубављу народа и опредјељењем да очува њене институције и њену снагу.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да без оних који су дали животе за Републику Српску не би било слободе коју уживају данашње генерације, нити слободе коју ће уживати будуће.

„Почетак обиљежавања Дана Републике је најважнија прилика да се ода признање и почаст свима који су дали животе за Републику Српску“, рекла је Цвијановићева након полагања вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци.

Она је позвала грађане да истакну заставе Републике Српске на својим домовима и на тај начин покажу достојанство и понос, те заједно са институцијама обиљеже Дан Републике.

0902

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Република Српска најмањи заједнички садржилац, али и највећи залог заједничке будућности њених грађана, без обзира на различита мишљења и политичке ставове.
„Надам се да ће порука са Дана Републике, као и порука од патријарха и предсједника Владе Србије Александра Вучића бити наш путоказ да се у миру развијамо, а да не дозволимо да нас било какви лични анимозитети скрену са пута опстанка и развоја“, рекао је Стевандић након полагања вијенаца на Споменик погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци.

0903
Вијенце на Споменик погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија положили су и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација Владе предвођена премијером Жељком Цвијановић, Вијећа народа, Парламентарне скупштине БиХ, Савјета министара БиХ, Министарства одбране и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.
Вијенце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза ратних војних инвалида, Савеза логораша и Савеза општина и градова Републике Српске.

Погледајте видео

Положени вијенце на Трг палим борцима НОР-а
Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас у Бањалуци вијенце на Тргу палих бораца НОР-а, поводом обиљежавања Дана и крсне славе Републике Српске, светог архиђакона Стефана.
Вијенце је, између осталих, положила делегација Народне скупштине Републике Српске, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, те градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.
Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је природно да на Дан Републике унутрашње разлике не треба да постоје.

0904

„То је дан када сви заједно обиљежавамо институцију која чува право и равноправност српског народа у БиХ. Републику Српску и њене институције морамо чувати јер је то гарант нашег опстанка и равноправности у БиХ“, рекао је Иванић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је новинарима да Дан Републике Српске и крсна Слава Српске празник коме се искрено радује, те истакао да тог дана треба елиминисати сваку политизацију јер је традиција српског народа да своје историјске датуме веже за свеце.

Вијенци положени на Спомен-костурницу и за 12 бањалучких беба
Делегације институција Републике Српске, српских представника у органима БиХ и невладиних организација положиле су вијенце на Спомен-костурницу на бањалучком Новом гробљу поводом дана Републике Српске – 9. јануара.
0905ожили српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, те делегације Народне скупштине Републике Српске, Вијећа народа, Владе Републике Српске, Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ.

Вијенце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, СУБНОР-а, Министарства одбране БиХ и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.
Вијенац на Спомен-обиљежје 12 бањалучких беба положио је изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран.

0906

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар