Која је цијена ђачке торбе: За два ђака 1.000 КМ!

  • Почетак школе на помолу, а родитељима због беспарице припрема школараца озбиљан проблем. Родитељима двоје ученика за набавку уџбеника, опреме и одеће мало и цела плата

rs-djaci
До почетка нове школске године остало је још само осам дана, а родитељи ових дана ужурбано школарцима набављају нову одећу, обућу, уџбенике и школски прибор како би потпуно спремни дочекали први школски дан. Тај посао за многе грађане Српске није нимало лак, ако се зна да опремање два ђака за полазак у школу кошта чак 1.000 марака! А, како школска година одмиче, повећавају се и трошкови.

Одмори, летовања, кредити, минуси на картици оптеретили су многе родитеље којима је, због беспарице, набавка нових уџбеника, комплетне опреме и прибора деци постао озбиљан и тешко решив проблем.

Само за комплетан сет књига, са свим додацима, родитељи морају да издвоје од 90 до 200 марака за једног ђака. Ако се тој цифри додају трошкови за одећу, школски прибор, свеске, спортску опрему, џепарац и превоз рачуница једноставно показује да је потребно и до 1.500 марака за школовање детета током године.

– Око 200 марака су само књиге. Најскупљи су страни језици. Плус одећа, обућа, то још нисам ни рачунала – каже Бањалучанка Весна Марић која припрема двоје деце за школу.

Рада Томић каже да је уџбенике за трећи и седми разред платила 250 КМ.

– Међутим, за куповину свески, перница, додатака за стране језике и торбе дала сам још 200 КМ. Са почетком школске године долази и јесен, па деци морам купити нову одећу и обућу и за то ми треба још 500 КМ за њих двоје – казала је она.

У књижарама су спремно дочекали купце. Кажу, цене прибора, руксака и опреме су прилагодили куповној моћи родитеља. На пример, комплетно опремљена ђачка торба за ученика трећег разреда са књигама, свескама и прибором је око 150 КМ. За шести разред, због два страна језика, је око 220.

Родитељи кажу да књиге нису скупље, али су плате све тање, па је све теже опремити школарца. Наравно, у помоћ прискачу деда, баба, тетке и друга родбина ђака. За једну празну торбу, родитељи треба да плате од 24 до 89 КМ, зависно од жеље деце, којој, бар према тврдњама купаца, маме и тате настоје да угоде, а понекад торбу као поклон добију од бака и дека.

Драгана Симић, трговац из Бањалуке и мајка двоје деце, каже за „Новости“ да са примањима од 600 марака не може да купи све потребне ствари деци за школу.

– Кћерка иде у седми, а син у осми разред. Да их спремим за школу треба ми више од 1.000 марака. Моја плата није довољна, али на срећу муж је запослен, па некако успевамо да деци пружимо све што им је потребно за школу – каже она.

Међутим, ситуација је много тежа у породици Симе Бркића из бањалучког насеља Лазарево. Он је сезонски грађевински радник који нема редовна примања. Супруга му је незапослена.

Он каже да су генерално уџбеници, свеске и школски прибор – прескупи.

– Сет уџбеника за сина кошта 145 марака. Исто толико и за кћерку. Потребно им је у старту око двадесет свезака које коштају по две марке. Док им купимо остали школски прибор, додатке за уџбенике, одећу, патике, руксак потребно нам је укупно 1.200 марака – каже Симо и додаје да деци мора сваког дана да обезбеди и по пет марака за ужину и сок.

Соња Трифуновић, мајка три ученика основне школе, каже да је само за куповину одеће деци потрошила 900 марака.

– Морала сам да им купим нове јакне, панталоне, мајице, тренерке и патике… Наравно, куповала сам јефтиније и скромније ствари. Осим тога, за набавку књига потрошићу још толико – каже Соња.

Влада РС већ годинама финансира уџбенике за све прваке и ученике других разреда основних школа.

КЊИГЕ
Сет уџбеника за трећи разред кошта од 60 до 92 КМ, за четврти од 67 до 100, за пети од 65 до 115, за шести од 114 до 174, за седми од 108 до 165, за осми од 137 до 208 и за девети од 126 до 200 КМ, зависно да ли је укључена куповина књига за веронауку и стране језике.

ЦЕНЕ

  • Свеска 0,40-3 КМ
  • Оловка 0,30-2 КМ
  • Перница 5-25 КМ
  • Торба 20-90 КМ
  • Одећа 100 КМ
  • Обућа 50 КМ

Извор: Новости.рс/ М. Филиовић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар