ТРОСТРУКО БРОЈНИЈЕ ОСМАНЛИЈЕ БJЕЖАЛЕ ПРЕД ХЕРЦЕГОВЦИМА! Како је војвода Влатко Вуковић у бици код Билеће ПОТУКАО ТУРСКУ ВОЈСКУ

  • Чувена битка код Билеће одиграла се 27. августа 1388. године, када је српска војска под вођством Влатка Вуковића, потукла Османлије предвођене Лалом Шахином

Иако је ово једна од значајнијих победа над Турцима, о њој се мало зна чак и у Херцеговини. Како се битка одиграла за Информер.рс је испричао Милош Кулаш, професор историје из Билеће.

Крајем 14. века Турци су већ дубоко продрли на Балкан. Успели су да се пробију и у Херцеговину. Тадашњи српски краљ Твртко дао је задатак свом најбољем војсковођи Влатку Вуковићу, владару Захумља, да их сачека код Билеће.

– На данашњи дан 27. августа 1388. године, био је први продор Турака у Херцеговину, када су се војске сукобле у близини Билеће, код Бијеле Рудине. Османлијске одреде од 17.000 војника предводио је Лала Шахин, који је такође предводио турску војску у чувеној бици на Марици. Док је под вођством војводе Влатка Вуковића било око 7.000 српских војника – прича проф. Кулаш.

Црква св. архангела Михаила на Мекој Груди (Приватна архива)

Као и пред сваку битку коју је водила српска војска, Влатко је своје јунаке причестио у цркви Светог Архангела Михаила на Мекој Груди, месту између Билеће и Гацка. Против тако храбре и мотивисане српске војске чак ни тако многобројнија турска војска није имала шансе.

Битка се окончала потпуним поразом и уништењем османлијске војске. Лала Шахин се једва спасао бекством. Наша војска имала је тек незнатне губитке.

После ове битке, турски упади у Босну су један период престали, те је Херцеговина овом победом „купила“ слободу још неко време.
Смрт Влатка Вуковића

Према историјским подацима Влатко Вуковић је сахрањен у једном селу, недалеко од херцеговачке општине Столац.

На његовом гробу стоји уклесано:

„Асе лежи добри чоек Влатко Вуковић. Војвода Влатко је први побиједио Турке код Билеће 27. августа 1388.“

Док је међу херцеговачким народом више распрострањена теорија да је Влатко Вуковић сахрањен у једној црквици у селу Влаховићи код Билеће.

– У малој цркви код Влаховића налази се гроб на коме пише Влад Вуковић. У присуству владике и бројног народа гроб је отворен, а том приликом је пронађен мач за који се верује да је припадао управо Влатку, и нађена је плетара вина из које је пио владика а затим и остали. Према предању вино је запечаћено и враћено назад у гроб – каже Кулаш.

Топ из Дубровника однео на Косовски бој
Војвода Влатко Вуковић нашао се на челу одреда који је краљ Срба, Босне послао кнезу Лазару и они су чинили лево крило српске војске у Косовском боју које је било под ударом Бајазита Првог. Вуковић се вратио из боја и известио о српској победи.
– Влатко је са собом понео и један топ који је добио од дубровачког кнеза, пошто је био у добрим односима са Дубровачком републиком и тај топ је касније чинио једино српско артиљеријско оружје у Косовском боју – испричао је Милош.

Гроб Влатка Вуковића код Стоца

Велика битка – мало позната битка у српском народу

Ова велика српска победа је мало позната у народу, јер се годинама због братства и јединства прећуткивала и о њој се није говорило. Док Хрвати нису губили време, па се сада свим силама труде да себи и својим заслугама припишу ову велику победу, присвајајући чак и Влатка Вуковића.

Стварни значај ове битке за Босну и Херцеговину, а пре свега за Херцеговину и њен српски народ је немерљив. Захваљујући овој бици, нашим прецима и војводи Влатку Вуковићу српска краљевина у Босни и Херцеговини је још непуних 100 година задржала своју слободу и независност.

– У Билећи, ни околини не постоји ни један споменик који би чувао успомену на ову велику историјску победу – истиче Кулаш.

Приватна архива Милош Кулаш

Црква Светог архангела Михаила у Трновом долу на подручју села Мека Груда недалеко од Билеће један је од православних храмова у источној Херцеговини који се издваја по једноставности, скромности градње, али и историјском значају, будући да је 2006. године уврштена у листу националних споменика БиХ.

Ова црква специфична је и по народном предању које каже да је у овој цркви војвода Влатко Вуковић причестио војску, према једнима 1388. године, а према другима 1389. године, пред бој на Косову.

ИНФОРМЕР

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Goran Komar Reply

    Krst nema veze sa tom ličnošću.

  2. гаврило аџић Reply

    Молим др Комара да опширније опише сазнања о наведеном споменику, ко ту лежи.

Оставите коментар