Зашто Гацко не личи на град већ на средњевековну турску касабу?

  • Слободна Херцеговина објављује отворено писмо које је Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду и потпредседник свих херцеговачких удружења у Србији упутио председнику РС Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић

 

gacko g
Обраћам Вам се у име завичајног удружења „Клуба Гачана у Београду“ чији сам председник. Упознали смо се за време одржавања Херцеговачке Академије у Београду, чији сам био иницијатор и реализатор.

Више мјесеци сам одлагао, али данас сам одлучио да Вам се обратим на овај начин. Разлог је права катастрофа у предузећима „Угоститељство и туризам“ и „Планинско добро“ у Гацку.

Ви свакако знате да је једини хотел у општини „Метохија“ затворен скоро годину дана, а исто тако и неколико најважнијих ресторана. Других у Гацку нема. Данас се у читавој општини и мјесту Гацко нема где попити кафа, а камоли преноћити. Брука и срамота која ненормално дуго траје.

Страшно, за један град који је раскрсница херцеговачких путева, мјесто где је смештен један од највећих произвођача струје у Српској „Рудник и Термоелектрана Гацко“, кога свакодневно посећују пословни људи, град који је био ударна песница у војничком конституисању Републике Српске.

То више заправо и не личи на град већ на једну средњовековну касабу из турских времена. А да не говоримо о проблемима радника и њихових породица, који су се месецима борили колико су могли, да сачувају предузеће и радна места. Пословна зграда и простори толико пропадају да је питање, ако се ова агонија даље настави, да ли ће икада моћи да се ставе у функцију.

Сложићете се свакако да за пропале приватизације одговорност сноси и Влада јер није добро процењен кредибилитет људи који купују предузећа.

У Гацку је веома присутно мишљење да је такво стање проузроковано због опозиционе политичке опције која је у општини на власти, те да због тога влада Републике Српске не покушава да реши проблем.

Ја не знам да ли је тако, али Ви сте у прилици да покажете да је супротно и да сте у стању да комуницирате са општином у којој није на власти ваша партија.

Било како било, време је да Ви и Влада нешто радикално предузмете да предузеће одмах почне да ради и да се спречи даље пропадање и предузећа и општине. Немојте само да кажете да не можете ништа да урадите.

Молим Вас предузмите нешто и прекините ову агонију са предузећем и градом, који то ни по чему не заслужују. У крајењем случају такво стање је брука и
срамота и Вас лично и Владе РС.

Уверени смо да ту ружну и непријатну ситуацију можете решити за неколико дана и надамо се да ћете то стварно и урадити.

Нећу овом приликом да наводим колико је Гацко запостављено, да и поред тога што се у њему налази један привредни гигант је РиТЕ, који вуче развој читаве РС, мјесто нема решено ни једно комунално и инфраструктурно питање а само ћу вас подсетити да имате у виду уништено и загађено гатачко поље и околину, његове људске и привредне потенцијале и посебно историјске разлоге познате као бастион српске нације и расадник расних људи и јунака, одакле потише Тешан Подруговић, Сава Владиславић, Богдан и Свети Петар Зимоњић, Стојан и Петко Ковачевић, Перо Слијепчевић, Милорад Поповић и плејада других интелектуалаца и јунака.
Очекујући добре вести из Бања Луке и Гацка пријатељски Вас поздрављам.

Завичајно удружење „Клуб Гачана у Београду“
Председник
Светозар Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. josip broz tito Reply

    odvratno pismo

Оставите коментар