Сјећање на подвиг италијанске морнарице: За српску војску – једна заборављена прича

  • Након отварања изложбе, на платоу испред Музеја Херцеговине промовисана је књига Миле Михајловића „За српску војску – једна заборављена прича”.

 

16

Оперска дива Мила Михајловић на промоцији пред требињском публиком

Књига је репринт издање војног документа, који је 1917. године објавила Специјална канцеларија Министарства краљевске морнарице Италије, у којем се описује петомјесечна операција италијанских морнаричких трупа на спасавању српске војске и народа, који су преживјели голготу албанских планина у Првом свјетском рату, а који је превела на српски језик и приредила Мила Михајловић, новинар италијанске државне телевизије.

Михајловићева је истакла да је акцијом пребацивања са јадранске на сигурну италијанску обалу, од 12. децембра 1915. до 29. фебруара 1916. године, спасена преостала српска војска са народом, краљевском породицом и члановима српске владе, али и ратним заробљеницима – укупно око 300.000 људи, те да је овај подвиг италијанске морнарице остао до данас готово непознат јавности и науци.

10

Промоцију је водио Милан Бели Бјелогрлић, директор библиотеке у Зрењанину

Она је додала да се ова поморска операција значајем и посљедицама може упоредити са евакуацијом савезничких трупа из Данкерка, која је одлучила Други свјетски рат, с обзиром да је тада спасена српска војска касније пробила Солунски фронт „и у незадрживом напредовању донијела савезницима побједу у мање од два мјесеца“.

12
„Али те војске побједе не би било да неколико година раније на обалама Албаније није било италијанске Краљевске морнарице да пружи руку и превезе је до спаса“, рекла је Михајловићева.

11
Богат културни програм уочи Славе града завршен је књижевно-музичком вечери, на којој су наступили пјесници са Косова и Метохије Видосава Арсенијевић, Миомир Мики Јовановић, Милан Михајловић и Ратко Поповић, те пјевачки хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина.

Извор: Радио Требиње / Р. С.
Фото: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар