МЈЕШТАНИ ПОРУЧИЛИ ТРЕБИЊСКОЈ ВЛАСТИ: Бранићемо своју земљу животима!

  • Мјештани требињских насеља Придворци и Тодорићи данас су протестовали због одлуке одборника скупштинске већине Града Требиња о продаји земљишта на локалитету Оток, површине око 145.000 метара квадратних.

Ово пољопривредно земљиште је, тврде, одузето њиховим прецима за вријеме Југославије, а сада је мимо њиховог знања и сагласности преиначено у грађевинско како би на њему били изграђени стамбени објекти и игралишта. Поручују да на њему неће дозволити градњу док им Град Требиње не плати сваки педаљ.

„Земљу су одузели за вријеме Југославије, а у корист Пољопривредног комбината који је надживио ту Југославију. Комбинат се распао, нема ни њега ни Југославије. Наша ђедовина је остала ту, сад су се појавили неки нови типови који хоће да располажу тиме без обзира на то што то није њихово. То су наши преци крваво зарађивали. Они говоре о некој накнади, међутим, то је била мизерија, један дунум земље је одговарао пристојном одијелу. Нека сада надокнаде ту разлику“, каже Милорад Илијић.

Осим тога, Илијић истиче да у уговорима који су власници земљишта раније потписали са државом не постоји треће лице у чије власништво земља може отићи.

„Ко је тај трећи, која су његова права осим силе? Мојој породици је одузето пет дунума, а напамет знам бар 30 људи којима је одузета земља. Нека само завире у стари премјер и све ће бити јасно шта је чије“, наводи Илијић.

Мјештанин Рајко Бокоњић претпоставља да су земљу „капарисали неки тајкуни“, али поручује да оваква скупштинска одлука властима неће тек тако проћи.

„Бранићемо ово животима. Доста је више тога. Ја ћу свој комад земље бранити животом, па нек дође багериста и не знам ти ко, то неће узети“, поручује Бокоњић.

Да неће дозволити градњу на својој земљи, одлучан је и Србо Шкеро.

„Ова земља коју видите овдје плаћена је златом наших предака. Они су одвајали од уста да би данас имали ми, њихови потомци. Нажалост, био је тај систем несретни који је одузео земљу том народу. Доживјели смо слободу, дали смо Републици Српској слободу и шта смо дочекали? Да се легализује лоповлук, је ли то? Треба банда да нам отима земљу. Нећемо дозволити! Правним путем ћемо ићи. Ако не, окочићу своје, па нек дође неко нек ми узме моју ђедовину за коју динара није плаћено или су дали за четири дунума земље врећу брашна. И сад је нашао неко овдје да ми се шири. Само отиђите у Град Требиње, па видите пројекат који је овдје направљен, видите зграде виле које су предвиђене тамо и игралишта. За кога? Отели сте моју ђедовину, не дам је, има да платите сваки динар, а нећете је џабе добити сигурно“, поручио је Шкеро.

Он је додао да ће мјештани наћи правни пут да ријеше овај проблем, а одборницима скупштинске већине који су гласали за спорну одлуку поручио је: „Срам вас било“.

Мјештани су протест најавили у медијима јуче, али са њима до данас, кажу, није контактирао нико из Градске управе.

 

Јелена Денда Борјан / Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар