Слободна Херцеговина » У сусрет промоцији књиге Миле Михајловић: За српску војску- једна заборављена прича

У сусрет промоцији књиге Миле Михајловић: За српску војску- једна заборављена прича

  • У Требињу 18. августа у 20.30 часова у Музеју Херцеговине одржаће се промоција књиге „За српску војску- једна заборављена прича“ ауторке Миле Михајловић. Из овог текста сазнаћете зашто је пожељно доћи на ову промоцију

mila

Књига је једина постојећа архивска грађа о евакуацији српске војске из Албаније у зиму 1915/1916. године. Апсолутно је јединствена, урашена у двојезичном издању (на српском и на италијанском језику), у свега 1.000 копија, а обогаћена је са око 100 оригиналних, монументалних фотографија. Међу њима је и неколико фотографија Херцеговаца и Бокеља, добровољаца организованих у 4 батаљона у саставу црногорске војске, а које је краљ Никола са положаја прве повукао пред повлачење и послао да се прикључе српској војсци у Скадру и у Медови, знајући шта би им се десило да допадну Аустроугарима у руке.

Покровитељ књиге је Њ.К.В. Александар II Карађорђевић.

Представљањем ове књиге, Италија је прошле године званично отворила обележавање Стогодишњице почетка Великог рата. Свечаност је обављена у Олтару Отаџбини у Риму, а у присуству Министра одбране Италије и Министра одбране Србије, те оба начелника Генералштаба војске, Италије и Србије.

Књига је прошле године проглашена за издавачки подухват године на Међународном салону књиге у Торину, а за њу је ауторка Мила Михајловић добила и специјалну награду жирија италијанске књижевне награде „Черуљо“.

 

 

Сажетак из књиге: За српску војску- једна заборављена прича

У јеку зиме 1915/1916. године, Српска војска у клештима армија Централних сила, присиљена на повлачење у пратњи масе народа, на албанским обалама Јадрана спасена је величанственом хуманитарно-војном операцијом италијанске Краљевске ратне морнарице, уз учешће француских и енглеских бродова, те пребачена на другу обалу мора. Италија, медју свим савезницима, поднела је готово целокупан терет и одговорност подухвата. Од 12. децембра 1915. па до 29. фебруара 1916. године, италијанска морнарица је из Албаније евакуисала 260.895 српских војника и избеглица, 24.000 аустријских војника – заробљеника Српске војске, 10.153 коња, 68 топова и 300.000 тона хране и материјала. Са војском је евакуисана и српска влада, војни врх, краљ Петар И Карађорђевић и регент Александар И. Обављено је 248 пловидби и употребљено 350 лађа. У истој операцији, евакуисано је и 6.000 црногорских војника и краљ Никола И са породицом.
Подвиг италијанске морнарице остао је скоро непознат, иако је у покушају екстремног спасавања српског и црногорског народа и због части и достојанства савезништва, Италија, међу свим савезницима, поднела готово целокупан терет и одговорност подухвата.
Ова поморска операција може да се упореди са оним што се догодило током Другог светског рата између 25. маја и 3. јуна 1940. у Денкерку на северу Француске, када је евакуисано преко 300.000 енглеских и француских војника. Та евакуација била је одлучујућа за победу Савезника, баш као што је то била ова, обављена током зиме 1915/1916. После дугих година исцрпљујућих рововских борби, тек је Српска војска, у јуришу 15. септембра 1918, успела да пробије Солунски фронт и да у незадрживом напредовању одлучи победу у мање од два месеца. Али те војске победе не би било, да пар година раније, на обалама Албаније није било италијанске Краљевске морнарице да јој пружи руку и превезе је до спаса.
Истовремено, евакуација Српске војске и народа представља претечу, анте литерам данашњих „хуманитарних операција“ и још увек остаје забележена као најзначајнија и најсложенија операција пружања међународне помоћи и спаса свих времена.
Одлука да се, обележавајући стогодишњицу од избијања Првог светског рата, подсетимо на овај херојски чин и одамо почаст онима који су властити живот положили да би спасли на стотине хиљада цивила и војника, најбољи је начин да се дочара неизмерна трагедија рата, чак и онда када се из ње рађају величанствене епизоде солидарности и пријатељства.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина