Гробари ТБ: Мурал Дулету је знак поштовања победнику у бици са ветрењачама!

  • Ми Херцеговци не правимо себи идоле, али је Вујошевић заслужио наше поштовање, јер је остварио савршенство у тешким условима и показао да је вечити градитељ, кадар да изађе као победник у борби са ветрењачама, објашњава Васо Мијановић, вођа требињских “гробара”

Фото: С. Тасовац / Слободна Херцеговина

 

Пише: Горан Ђогић
Извор: Пресс РС

Мурал са ликом тренера Партизана Душка Вујошевића и цитатом “Реалност није брига на коју се обазиремо”, који је освануо у центру Требиња, на педесетак метара од кошаркашких терена “Срђан Алексић” у склопу кампа Дејана Бодироге, изазвао је лавину реакција и својеврсни културолошки шок не само у Хецеговини, већ и у целом региону.Васо Мијановиц

Удружење “Гробари Требиње” љубав према Партизану и огромно поштовање према његовом најтрофејнијем тренеру одлучило је да демонстрира неуобичајеним и ефектним омажом Вујошевићу, у који је стала суштина његове тренерске и животне филозофије и тајна дугогодишње доминације у Србији и на простору бивше СФРЈ.

Требињски “гробари” истичу да осим љубави и поштовања ни у примисли нису имали других мотива када су на јединствен начин у срцу љутог Звездиног упоришта одлучили да се творцу деценијског радовања због победа и подвига које им је са играчима приредио одуже муралом, у којем су се, како истичу, и сами препознали.

Председник “Гробари Требиње” Васо Мијановић, иначе, правник у градској болници, истиче да је огроман допринос у реализацији идеје дао и уметник Милан Милосављевић Дерокс.

– Он је члан нашег удружења и дошао је из Београда да помогне остварењу идеје. Сама израда мурала трајала је два дана – открива Мијановић техничку позадину приче, која има много дубљу позадину и превазилази навијачке оквире.

Заједно на свадби!

Мијановић открива да је Вујошевић требињским “гробарима” улепшао живот и на личном плану.
– Игром случаја путеви удружења „Гробари Требиње“ и Душка Вујошевића укрстили су се у јуну ове године, када смо на молбу једног навијача заједно са бендом „Група ЈНА“ у Требињу снимили свадбену честитку. Након тога истом момку свадбу је честитао и господин Вујошевић, па смо несвесно завршили у истој видео поруци.

.

 

– У цитату “Реалност није брига на коју се обазиремо” пронашли смо се и и ми из уздружења пронашли. Када би се освртали око себе и утопили у средину у којој живимо, вероватно не би било никаквог резултата. Савршенство је када човек у најтежим условима и околностима направи резултат вредан светског поштовања. Е, зато је Душко Вујошевић човек изнад времена и простора, вечити градитељ који у борби са ветрењачама изађе као победник – објашњава Мијановић.

Навијачки вођа и правник, који тиме и сам разбија стереотипе, истиче да мурал руши и предрасуду по којој су Херцеговци рођењем претплаћени на црвено-белу боју као јак знак њиховог идентитета.

– Херцеговци су познати као људи који не трпе ауторитете и не праве себи идоле. Али, ако је неко заслужио поштовање свих навијача Партизана онда је то Душко Вујошевић, актуелни председник ЈСД “Партизан”. И као што је Његошу 1934. први споменик у свету подигнут у Требињу, тако је и први мурал Душку Вујошевићу израђен у Требињу. Требињци су увек знали да препознају праве вредности и квалитет – закључује Мијановић.

 

Вујошевић: Мада сам свестан залудности величине, на неки начин ми прија!

Мурал су запазили и старији Требињци, који су у чуду, јер на простору око градског базена у насељу Брегови никад није било ничије, па ни Титове слике. На питање како то доживљава и шта му значи мурал са његовим ликом и цитатом у тврдом упоришту Звездиних навијача Вујошевић одговара у свом стилу:
-То што на том месту није била Титова слика или нечија друга значи да је место било упражњено. Сигурно да у Требињу има пуно навијача Црвене звезде, али ово је показатељ да има и симпатизера Партизана. Можда навијачи Црвене звезде нису имали кога да сликају и цитирају.
Иако сам свестан залудности величине, на неки начин ми прија, мада у основи мурал је мурал – слика и цитат!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар